A szabolcsi rendőrök őrizetében a menekülő brit embercsempész
Fotó: police.hu

A férfi balesetet szenvedett miközben gépkocsijában két illegális migránst szállított.

A Csengeri Határrendészeti Kirendeltség  és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai 2022. szeptember 17-én éjszaka Garbolc külterületén akartak ellenőrizni egy brit rendszámú gépkocsit, ami a rendőri jelzésre nem állt meg. A jármű vezetője menekülni próbált, nagy sebességgel továbbhajtott és feltehetőleg az eltúlzott sebessége miatt Rozsályban egy családi ház kerítését kidöntve az épület oldalának ütközve állt meg.

A járművet egy 45 éves brit állampolgár vezette, rajta kívül az autóban két férfi tartózkodott akik érvényes pakisztáni útlevéllel rendelkeztek, azonban Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A rendőrök a balesetben megsérült járművezetőt és két utasát orvosi ellátásukat követően előállították a Csengeri Határrendészeti Kirendeltségre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai a 45 éves brit férfit embercsempészés bűntette megalapozott gyanújával kihallgatta, mivel az eljárás adatai szerint anyagi haszonszerzés érdekében segítette volna Nyugat-Európába jutni a két pakisztáni állampolgárt. A nyomozók a járművezetőt őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A két pakisztáni határsértőt - akik az eljárás adatai szerint Románia felől illegálisan lépték át az országhatárt - az idegenrendészeti eljárás lefolytatása után a csengersimai közúti határátkelőhelyen átadják a román határőrizeti szerv képviselőinek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.  

 

Forrás: police.hu