A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberek mindig megvédik az országukat

A szombati gyakorlat célja a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófákra történő felkészülés, a veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező, valamint a Nyír Mentőcsoport korábban megszerzett minősítései szerinti feladatok gyakorlása és a tagok munkájának összehangolása volt.

Az elméleti felkészítés keretében honvédelmi, katasztrófavédelmi és a vizek kártételei elleni védekezés ismereteit elevenítették fel a résztvevők, majd a délután folyamán a feltételezett helyzetre épülő feladatot kellett végrehajtania az állománynak.

Eszerint, az Ukrajnában kialakult árhullám elérte hazánkat és a bekövetkező káresemények kezelése érdekében a Nyír Mentőcsoport alkalmazása vált szükségessé. A bevetett erők a különböző helyszíneken nyúlgátat, buzgár elfogó medencét és bordás megtámasztást építettek ki, mobilgátat telepítettek, szivattyúzást, sokkos állapotban eltűnt személyek keresését, elmerült és elsodort emberek mentését hajtották végre hajókkal és alpintechnika alkalmazásával.

Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok a gyakorlattal kapcsolatban elismerését fejezte ki és azt megfelelőre értékelte.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság