A szabadtéri színpad milliárdos megújulása

A Modern Városok Program keretében a kormánnyal kötött szerződés 8. pontja így fogalmaz: „a helyi kulturális élet támogatása jegyében a kormány segítséget nyújt a városi  szabadtéri színpad felújításához” – a részletekről, a sorozat harmadik írásaként dr. Kovács Ferencet, Nyíregyháza polgármesterét kérdeztük.

– Polgármester úr, mit jelent pontosan a felújítás?

– A város szívében lévő szabadtéri színpadra az elmúlt években kiemelten figyeltünk, mert 2010-re a szinte a használhatatlanságig lepusztult épületet kötelességünk volt megmenteni a város számára. A műemléki védettség alatt álló épületen a folyamatos karbantartás, állagmegóvás mellett olyan nagyobb léptékű felújítást is el tudtunk végezni, mint a széksorok cseréje. Csak tavaly például 2,5 millió forintot költöttünk a szezon kezdete előtt a szabadtérire, a rózsalugas és más zöldfelületek ápolására, nagyobb karbantartási munkálatokra.

 

A kínálat is bővült

 

– Emellett természetesen a nyári programkínálatra is kiemelten figyeltünk és 2011 óta évről évre bővítettük a műsornaptárt. A Móricz Zsigmond Színházhoz visszakerült a nyári programok szervezésének lehetősége, az idei nyári évad nézőszámai pedig visszaigazolták ennek a döntésnek a helyességét. Tehát mostanra elmondhatjuk, megvan az indokoltsága annak, hogy tovább lépjünk és végre egy teljes, műemléki igényű rekonstrukciót valósítsunk meg.

– Megőrizzük a szabadtéri színpad egyedi hangulatát?

– Az építmények korszerű energetikai felújítása mellett a cél az, hogy egy modern, a mai kornak megfelelő technikai felszereltségű nyári színházi játszóhely és koncerthelyszín jöjjön létre. A felújítás során azonban különösen figyelünk majd arra, hogy a szabadtéri színpad egyedi formavilága, különleges hangulata ne sérüljön majd. A teljes felújítás természetesen azt is jelenti, hogy megújulnak a fénytornyok, a portaépület, a büfé kiszolgálóhelyiségei és mindkét kapu. Szeretném kiemelni, hogy a kerítés felújítása kapcsán szeretnénk biztosítani azt is, hogy a szabadtéri környékén lakók zajterhelését hangterelő megoldásokkal csökkentsük, így egy évtizedes problémát is kezelnénk ezzel.

– A háttér is modernizálódik?

– Szükséges a kiszolgálóhelyiségek felújításán túl új épületrészek, öltözők, zuhanyzók megépítése is, hiszen a régi épületekben egy komoly színdarabot már nem tudnak kiszolgálni a régi helyiségek.

 

Akadálymentesen, korszerűen

 

– A nézőtér is új köntösbe öltözik és teljes körűen akadálymentes lesz. Megújul a színpad is, amely új burkolatot és fedést kap, illetve új hang- és fénytechnikai helyiségeket is kialakítunk. A kormány támogatásának köszönhetően közel 1 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a szabadtéri színpad felújítása során városunkban – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

Orbán Viktor: Kultúrváros, lokálpatriótákkal

 

– Kultúrvárosban vagyunk. Persze, örülnek az ipari parknak, meg minden másnak is, de az, hogy a szabadtéri színpad felújítására lesz egymilliárd forint, osztatlan lelkesedést váltott ki. Ez egy gazdasági szempontból zakatoló város, de ennél több: van múltja, kultúrája, atmoszférája, és a kultúra fontos minden egyes lokálpatriótának. Ha már egyszer úgy adta a jó sors, meg a nyíregyháziak bölcsessége, hogy egy itteni színtársulati tagot választottak meg parlamenti képviselőnek, ő meg szívén hordja a kultúra dolgát és elém tette ezt a javaslatot, ami szakmai szempontból kiállta a próbát, akkor valósítsuk meg! (Részlet a november 13-án, a Nyíregyházi Naplóban megjelent miniszterelnöki interjúból.)

 

Petneházy Attila: Értékőrzés, modernitás

 

– Országgyűlési képviselőként és a Móricz Zsigmond Színház társulatának tagjaként is elfogult vagyok a kormánnyal létrejött megállapodás ezen pontja iránt. A felújítás során meg tudjuk óvni a szabadtéri színpad minden értékét, a modern technikai megoldásokkal pedig talán nem túlzás azt állítanom, hogy az ország egyik legkorszerűbb szabadtéri színháza jön létre. A Kállay-kúria felújítása mellett ez lesz a következő öt év legjelentősebb kulturális beruházása, amely reményeim szerint sok felejthetetlen előadást, örömöt jelent majd a nyíregyházi közönség számára – értékelte a fontos programpontot Petneházy Attila, Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

Tarczy Gyula