A „Sto Lat” Lengyel-Magyar Baráti Társaság kirándulása

A „Sto Lat” Lengyel-Magyar Baráti Társaság júniusban Délkelet-Lengyelországba kirándult.

Délben Dukla város polgármestere fogadta a kirándulókat, majd megtekinthették azt a palotát, melyben János Kázmér lengyel király is megszállt, s ahol ma egy történeti múzeum működik.

A program részeként a résztvevők meglátogatták a bernardinusok barokk apátságot, majd Miejsce Piastowe neoromán stílusban épült zarándoktemplomát. Másnap Humniska falvában egy festői szépségű fatemplomot kerestek föl, mely híres káprázatos falfestményeiről is.

Brzozówban városnézésen vettek részt a kirándulók, majd a Rynek és a Városháza után a barokk bazilikához sétáltak, ahol megtekinthették a pompás miseruhák és a régi könyvek kiállítását is.

Ezután csendült föl a kamarakórus éneke, melyet a bazilika gondnoka is örömmel fogadott. Délután utaztak tovább Uluczba, Lengyelország legrégebbi, eredeti szépségében fennmaradt fatemplomához.

A harmadik napon a negyvenezres Sanok, az egykori szabad királyi város történelmével, templomaival, műemlékeivel, sokszínű kultúrájával ismerkedhettek meg, valamint fotózkodhattak Svejk szobránál is, hiszen a derék katona is járt itt. Délután búcsút vettek a szépséges Sanoktól, s - a Beszkideken és Szlovákián át – csodás élményekkel tele utaztak haza.