A síktalanítás kötelesség

 Dolgoztak a munkagépek

Munkagépek zajától volt hangos délelőtt Oroson a Magyar utca. A NYÍRVV Nonprofit Kft. dolgozói a lefagyott réteget próbálták meg letolni az úttestről annak érdekében, hogy viszonylag száraz úton közlekedhessenek az arra járók. A városüzemeltető cég gépei már hetedik napja váltott műszakban folyamatosan takarítják a város közútjait. Sóznak, hóekéznek és jégekéznek azért, mert az elmúlt szombaton a hóra csapadékvíz esett, ami megfagyott és jégbordákat alakított ki a város útjain.

Már mindenhol legalább kétszer végigmentek

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. Közterület-fenntartási irodavezetője elmondta, a külterületi városrészeken és az alsóbbrendű utakon is már legalább kétszer végigmentek gépeik. Próbáltak sózni, ahol pedig földutak vannak, ott érdesíteni. Az irodavezető hozzátette, sajnos ez folyamatos munkát jelent. A vastag jégréteget, ami nagyon keményen összefagyott az aszfalttal és az útburkolattal, nagyon nehéz feltakarítani.

A jégbordák veszélyesek

A szakember szerint jelenleg a legnagyobb veszélyt a nyomvályúk mellett és között kialakuló jégbordák jelentik, amelyek esetenként megdobják az autót, amitől azok irányíthatatlanná válnak. Probléma nem egyes haladás közben alakul ki, hanem akkor, amikor két autó kikerüli egymást, vagy amikor az autósok be akarnak fordulni valahová. A NYÍRVV munkatársai az elmúlt időszakban több mint 350 tonna folyami homokot szórtak szét, de jóval több sót használnak fel. Péntek hajnaltól embereik két munkarendben váltják egymást addig, amíg teljesen tisztává nem varázsolják Nyíregyháza közútjait. Jelenleg a város belső útjait megtisztították, a főbb tömegközlekedési útvonalak és nagyobb utak is járhatóak. Az összekötő-, gyűjtő- és átkötőutakon is dolgoznak a munkások. Ezek után pedig az alsóbbrendű utakra irányítják a munkagépeket. Már csak a földutakkal vannak problémáik, hiszen ezek is teljesen feljegesedtek és azokon sót nem használhatnak.

A közutakat a NYÍRVV, a házak előtt a tulajdonosok takarítanak

Amíg Nyíregyháza közútjait a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkásai tisztítják meg, addig a Köztisztaságról szóló helyi rendelet értelmében minden ingatlantulajdonosnak a területét körülölelő járdák tisztaságáról, hó- és síkosságmentesítéséről magának kell gondoskodni. Ide vonatkozik ezen kívül a Közösségi Együttélés Alapszabályairól szóló Önkormányzati rendelet is, amelynek értelmében szankciókat is lehet alkalmazni azzal szemben, aki nem teszi biztonságossá az ingatlanrésze előtt található járdaszakaszt. A közterületen lévő járdákat sokféle módszerrel próbálják meg tisztán tartani az ingatlantulajdonosok.

Bártfai Gábor Oroson lakik. Azt mondta, amikor leesik a hó, akkor azt ellapátolja és letakarítja, hogy ne legyen gond vele. Utána felsózza, és felvágja a jeget és odafigyel arra, hogy ne történjen baleset.

Ellenőriznek a felügyelők

A Közterület-felügyelők járják a várost és ellenőrzik, minden járda csúszásmentes-e. Amennyiben problémát észlelnek, először felszólítják az ingatlantulajdonost, hogy takarítsa el a havat és a jeget, valamint akadályozza meg azt, hogy csússzon a járda. Erre adnak határidőt, aminek lejárta után viszont már bírságot is kiszabhatnak. Az, aki nem takarítja háza előtt az utcát, 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, de ha eljárás indul vele szemben, akkor akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat. A Közterület-felügyelet munkatársai az eddigi ellenőrzések során jogkövető magatartást tapasztaltak.

Jogkövetőek az orosiak

Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője azt mondta, Oroson a lakók tudják, hogy mi a kötelességük, hiszen az ingatlanok nyolcvan százaléka előtt eltakarították a csapadékot a járdákról. Nagy részük sózva és síktalanítva is van. Bodrogi László hozzátette, a belvárosi részekkel vannak inkább gondjaik, hiszen ott nagyon sok olyan iroda működik, ahol még nem tettek semmit ezek ellen.

Ha kell, segítenek

Sok ingatlantulajdonosnak nem áll módjában eltakarítani az ingatlana elé eső járdaszakaszt, hiszen idős, esetleg beteg. Bejelentés és kérés esetén a Közterület-felügyelet dolgozói a NYÍRVV Nonprofit Kft.-től kérnek segítséget azért, hogy minden járdaszakasz csúszásmentes és biztonságos legyen Nyíregyháza területén.

ME.