A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Megemlékezés a temetőben

 

Cigányzenével is emlékeztek a roma holokauszt áldozataira csütörtök délután az Északi temetőben. Majd a magyar és a roma himnuszt követően emlékező beszédekkel idézték fel a 73 évvel ezelőtti eseményeket. A zsidók mellett a romákat is koncentrációs táborokba zárták, több ezer cigányt álorvosi kísérletekkel kínoztak meg, megnyomorítottak, vagy munkaszolgálaton haltak meg. Varga Dénes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer romát gyilkoltak meg a náci fasiszták és ennek az emlékére tartják minden évben a holokauszt megemlékezést.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Nemzetközi emléknap

 

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-a. „Isten könyörülj meg nékünk, Ne szenvedjen tovább népünk” - így szól a roma himnusz. A nyíregyházi megemlékezésen elhangzott, azért fontos az emléknap és a közös emlékezés, hogy a roma holokauszt ne valósuljon meg még egyszer a jövőben. Dr. Tirpák György önkormányzati képviselő hangsúlyozta: „Minden olyan rendszer áldozataira emlékeznünk kell, akik egy ordas, aljas eszme kárvallottjai. Tulajdonképpen ilyen volt a fasizmus és a nácizmus is, ezért fontos, hogy fejet hajtsunk az áldozatok előtt, akik elszenvedték a történéseket.”

 

Koszorúztak az emlékműnél

 

A nyíregyházi és több megyebeli település roma közössége együtt emlékezett a roma holokausztra, a porajmosra. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezésén a megyei és a városi önkormányzat képviselői is kegyeletüket rótták le a roma emlékműnél.

Dér Vivien