A rendőrség is tanévet kezd

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság, valamint a megyei baleset-megelõzési bizottság a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelõmunkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. Ennek egyik eleme a 2008. szeptember 1-jén megkezdett „Az iskola rendõre” program is, ami az idei évben is folytatódik – tájékoztatta szerkesztõségünket Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense.

KIEMELT JELENLÉT és oktatás

Hozzátette, szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének idõszakában – továbbra is kiemelt rendõri jelenlétet biztosít a rendõrség és a polgárõrség azon általános iskolák környékén, ahol ez indokolt. Különös figyelmet fordítanak a gyermekek biztonságos közlekedésére, és a gépjármûvezetõk jogkövetõ magatartására. Mindemellett folytatják a „SuliMoped” programot, valamint a felmenõ rendszerû közlekedésbiztonsági vetélkedõket. A program tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzés formájában valósul majd meg. Megyénkben a 2015/2016-os tanévben 50 diák vehet részt benne.
A sajtóreferens arról is tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy a több mint 20 éve mûködõ D.A.D.A. program is várja a gyerekeket az idei tanévben. A foglalkozások során a megyében 13 oktató tanítja majd a biztonságos életvitelre az általános iskolás fiatalokat.

BIZTONSÁGOS ÉLETVITEL

Mindemellett a középiskolai tematikus program, az ELLEN-SZER is folytatódik, ami az elmúlt tanévben felfrissült, mind módszertanában, mind témaköreiben. A tizenéves korosztály igényeinek kiszolgálására – korszerû kompetencia alapú pedagógiai módszerek felhasználásával – a biztonságos internetezés és az új típusú pszichoaktív anyagok veszélyei kerülnek majd elõterébe.
Folytatja mûködését a 2013 szeptemberében indult „iskolai bûnmegelõzési tanácsadói hálózat” is. A bûnmegelõzési tanácsadók feladata a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalok bûncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind elkövetõi, mind a sértetti oldalon, kiemelt figyelemmel az internet veszélyeire, a családon belüli erõszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bûncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az óvodások sem maradnak ki a prevenciós programokból, 90 óvodában mûködik az „Ovizsaru” program.

A POLGÁRŐRÖK IS SEGÍTENEK

Az Országos Polgárõr Szövetség az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is meghirdette a „Polgárõrök a tanévkezdés biztonságáért” akciót a 2015. augusztus 29-étõl október 12-éig tartó idõszakra. A tanévkezdés biztonsága érdekében meghirdetett akció során a polgárõrök önállóan, vagy a rendõrség állományával szoros együttmûködésben, elsõsorban bûnmegelõzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában vesznek részt. Az akció kiemelt célja a gyermekbalesetek megelõzése az óvodák és iskolák környékén, valamint a gyermekek sérelmére irányuló jogsértõ cselekmények megakadályozása a rendõrség munkatársaival, a pedagógusokkal és a szülõi munkaközösségek tagjaival együttmûködve. A jogszabályoknak megfelelõen a közbiztonság védelme, valamint a bûnmegelõzésben való közremûködés érdekében a polgárõrök közterületi járõrszolgálatot, figyelõszolgálatot, bölcsõde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében láthatósági mellénnyel kiegészített formaruhában jelzõõri tevékenységet látnak el.