A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a maszkviselést Nyíregyházán is
A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a maszkviselést Nyíregyházán is

98 nap után véget ért a veszélyhelyzet Magyarországon, június 17-én jelentették be annak megszüntetését, azonban ezzel egy időben bevezették a járványügyi készültséget. Ezt hat hónapra, december 18-ig hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül. Néhány védelmi intézkedés azonban érvényben maradt, köztük többek között a kötelező maszkviselés bolti vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön. Ennek betartását a rendőrség ellenőrzi Nyíregyházán is.

A kormány még júniusban eltörölte az idősek vásárlási idősávját, de továbbra is mindenkinek – kivételt képeznek a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak – kötelező a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során szájat és orrot eltakaró eszközt viselni (valamint a vendéglátóhelyek alkalmazottainak a helyiség zárt részében, a vendégek által is használt térben), a zenés, táncos rendezvények pedig csak 500 főig tarthatók meg. A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) kormányrendeletben foglaltak betartását, így a maszk használatát is – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Figyelmeztetéstől a bírságon át a feljelentésig

– A rendőrök felhívják a figyelmet arra, hogy az előírások a járvány terjedésének megakadályozását, lassítását szolgálják. Azokkal szemben, akik a kormányrendelet előírásait megszegik, a rendőrök figyelmeztetést alkalmaznak, helyszíni bírság megfizetésére kötelezhetik, vagy feljelenthetik. (A helyszíni bírság összege 5000 és 50 000 forint között lehet – a szerk.).

Hatásosak az ellenőrzések

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenőrzések hatására csökkent a szabálysértők száma. Az állampolgárok jellemzően rendelkeznek maszkkal, és egyre kevesebb alkalommal fordul elő, hogy a náluk lévő védőeszközt nem viselik.

Nincsenek helyi adatok

Bár szerettük volna megtudni, hogy Nyíregyházán hány esetben éltek a rendőrök felszólítással, helyszíni bírsággal, valamint feljelentéssel, de mint kiderült, a jogsértéssel összefüggő rendőri intézkedésekről csak országos adatok állnak rendelkezésre. Ebből viszont kiderül, hogy június 18. óta – ekkor lépett hatályba a védelmi intézkedés megszegéséről szóló szabálysértési törvény – figyelmeztetést 410 esetben alkalmaztak, helyszíni bírságot 353 fővel szemben szabtak ki, 49 állampolgárral szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.