A régi Magyarország ízei – Több ezren látogattak el hétvégén a Sóstói Múzeumfaluba
Fotó: Szarka Lajos

Megtelt hétvégén a Sóstói Múzeumfalu, sikeres volt „A régi Magyarország ízei” elnevezésű gasztrofesztivál. A rendezvényre több ezren látogattak ki, ahol régi, hagyományos ételek és színpadi produkciók várták az érdeklődőket.

25 főzőcsapat érkezett hétvégén a Sóstói Múzeumfaluba. Nem csak Magyarország különböző pontjairól, hanem a határon túlról is jöttek, hogy a régi ízeket idézve, hagyományos ételeket készítsenek. 

Negyven éve, szeptemberben nyitotta meg kapuit a Sóstói Múzeumfalu és most azt gondolom méltán ünnepeljük. Sétány épült az egész múzeumfaluban, hogy több ezres, akár tízezres létszámú rendezvényeket tudjunk rendezni. Felújítottuk az épületeket, hogy az unokáink is láthassák, hiszen itt a hagyományőrzés, az értékőrzés a legfontosabb küldetés. Már a bejáratnál is teljesen más kép fogad minket, igazi látogató centrumnak mondhatjuk.

– mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Petrilla Attila és főzőcsapata Nyírszőlőből érkezett a Sóstói Múzeumfaluba, ez már a 9. alkalom volt hogy versenyzőként vettek részt a gasztrorendezvényen. Igazi, hagyományos aratós ételt készítettek, olyat, amilyet régen a pásztorok is vittek magukkal a nyájat őrizni.

Kevesebb féle anyagot használtak, mint ma. Ez különösen igaz a pásztorételekre, mivel csak olyat tudott kivinni a pusztába, ami nem romlott meg. Például száraz tészta, szalonna, krumpli, hagyma. Tehát nem volt széles választék a pásztorételek között.

– mondta el Petrilla Attila.

A 25 főzőcsapat ételeit nem csak a látogatók kóstolták, hanem a zsűri is értékelte. A legjobbak értékes díjakkal gazdagodtak.

Kapcsolódó galéria

A régi Magyarország ízei - 2019