A régi Magyarország ízei
Borscs, bigos, töltike, gólyafos, strudli és zúzos lé is tányérra kerül szeptember 11-én a Skanzen új, egész napos gasztronómiai rendezvényén. Az esemény célja, hogy a tájjellegű magyar és nemzetiségi konyha ételeiből, étkezési szokásaiból és az ezeket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.
Hagyományőrző programok
A konyhaművészeten túl a faluközpontban és az Árpád-kori településen kulturális és hagyományőrző programok, művészeti produkciók váltják egymást. A színpadon 10 óra 30 perctől egymást váltják a művészeti produkciók, fellép a Nyíregyházi Hölgykoszorú, a tiszavasvári Göbölyös és a nyíregyházi Igrice Néptáncegyüttes, a „Keleti Fények” roma táncegyüttes, a Beregdaróci Népdalkör, a Dögei Dalárda Kör és a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes.
További képekért kattintson a fotóra!
A középkori hangulatot a Kard és Kereszt Johannita Testvériség Hagyományőrző Egyesület bemutatója biztosítja. A rendezvényen önálló programokkal várják a gyermekeket is. A Maszk Bábszínház művészeinek előadásában „legigazságosabb” királyunk udvari bolondjának kalandjaival ismerkedhetnek meg. A fesztivál díszvendége Debrecen városa és az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Történelmi időutazás
A szervezők a közönséget egy kis történelmi időutazásra is invitálják, ezért a középkor rég elfeledett, mai szemmel érdekesnek, szokatlannak tűnő ételeivel is várják a kulináris csemegékre éhezőket. A rendezvényen települési és nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek mellett gasztronómiai lovagrend és neves éttermek vesznek részt, mindannyian lakóhelyük specialitásait főzik majd – emelte ki dr. Szabó Sarolta, a Múzeumfalu igazgatója.
Street food és makrovegán
De izgalmasnak ígérkezik a minőségi street food konyha és a makrovegán ételek kínálata is. A szervezők a felnőtteknek szóló belépőjegyhez két darab, míg a diák és nyugdíjas jegyekhez egy kóstolójegyet adnak ajándékba.
Piszár Tünde
(Fotó: Szarka Lajos)