A régi Magyarország ízei

Borscs, bigos, töltike, gólyafos, strudli és zúzos lé is tányérra kerül szeptember 11-én a Skanzen új, egész napos gasztronómiai rendezvényén. Az esemény célja, hogy a tájjellegű magyar és nemzetiségi konyha ételeiből, étkezési szokásaiból és az ezeket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

 

Hagyományőrző programok

 

A konyhaművészeten túl a faluközpontban és az Árpád-kori településen kulturális és hagyományőrző programok, művészeti produkciók váltják egymást. A színpadon 10 óra 30 perctől egymást váltják a művészeti produkciók, fellép a Nyíregyházi Hölgykoszorú, a tiszavasvári Göbölyös és a nyíregyházi Igrice Néptáncegyüttes, a „Keleti Fények” roma táncegyüttes, a Beregdaróci Népdalkör, a Dögei Dalárda Kör és a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes.

További képekért kattintson a fotóra!

A középkori hangulatot a Kard és Kereszt Johannita Testvériség Hagyományőrző Egyesület bemutatója biztosítja. A rendezvényen önálló programokkal várják a gyermekeket is. A Maszk Bábszínház művészeinek előadásában „legigazságosabb” királyunk udvari bolondjának kalandjaival ismerkedhetnek meg. A fesztivál díszvendége Debrecen városa és az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

 

Történelmi időutazás

 

A szervezők a közönséget egy kis történelmi időutazásra is invitálják, ezért a középkor rég elfeledett, mai szemmel érdekesnek, szokatlannak tűnő ételeivel is várják a kulináris csemegékre éhezőket. A rendezvényen települési és nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek mellett gasztronómiai lovagrend és neves éttermek vesznek részt, mindannyian lakóhelyük specialitásait főzik majd – emelte ki dr. Szabó Sarolta, a Múzeumfalu igazgatója.

 

Street food és makrovegán

 

De izgalmasnak ígérkezik a minőségi street food konyha és a makrovegán ételek kínálata is. A szervezők a felnőtteknek szóló belépőjegyhez két darab, míg a diák és nyugdíjas jegyekhez egy kóstolójegyet adnak ajándékba.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)