A pandémia utáni esztendőre készülnek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán

Indulásának 30. tanévében online tudományos előadássorozatot szerveztek a felsőoktatási intézményben, és ilyen módon hirdették meg az új tanév képzéseit is.

A Tudomány Napját ünnepelték novemberben a Debreceni Egyetem nyíregyházi Egészségügyi Karán, a generációváltás témakörében. Dékáni kerekasztal-beszélgetést közvetítettek – ugyancsak a virtuális térben – a három évtized munkásságáról, de a felvételizők nyílt napját is online formában tartották meg. Orvos-egészségtudomány és társadalomtudomány területén kínálnak továbbra is képzéseket, de új szakirány indítását is tervezik a közeljövőben.

„Egészségtudományi területen az ápoló, szülésznő és mentőtiszt, az egészséggondozási és prevenció alapszakon belül a védőnő, illetve az egészségügyi szervező alapszakokat kínáljuk. Társadalomtudományi területen pedig a szociális munka alapszakot, amelyet duális képzési formában is indítunk. Ezen kívül van négy mesterképzésünk, az egészségügyi szociális munka, szociális munka és szociális gazdaság, egészségügyi tanár, illetve kiterjesztett hatáskörű ápoló mesterszak” – tájékoztatott dr. Sárváry Attila, a DE Egészségügyi Kara oktatási dékánhelyettese.

Tíz intézménnyel áll kapcsolatban a kar. Nemcsak kórházi és alapellátási, de egyházi és gyermekjóléti szervezetekkel is. Újabb angol nyelvű képzéseket indítanak, az egészségügyi szociális munka mesterképzés után 2021 szeptemberétől tervezik angol nyelven az ápoló alapképzést, hiszen ez a világon mindenhol hiányszakma, nagy a kereslet a szakemberek iránt. Az arab országokból és Kínából is vannak megkeresések. Kiemelten fontos a nyíregyházi karon az idősekkel foglalkozó gerontológia tudománya és gyakorlata, mely jelen van az alapképzésekben, illetve a mesterképzés akkreditációjára készülnek most.

„Az orvosi része az a geriátria. A gerontológia – ugye ennek is van vagy tíz alága – mindenesetre inkább a társadalomtudományi aspektusait vizsgálja, nyilván van benne egészségtudományi aspektus is. Ahogy egész Európában, úgy Magyarországon is azzal kell szembenéznünk, hogy nő az idősek aránya, így a gondozottak száma is folyamatosan nőni fog, és nyilván az ezzel kapcsolatos társadalmi problémák is nőni fognak, tehát ehhez megfelelő szakemberekre van szükség, hogy ezeket a problémákat megoldják és ellássák” – folytatta az oktatási dékánhelyettes.

A harmincas induló létszám után ma már több mint 1200 hallgatója van az Egészségügyi Karnak, ahol négy alapszakon négy szakirányt és három-három specializációt választhatnak a jelentkezők. Többek között egészségszervező, egészségturizmus, egészségügyi ügyvitelszervező, vagy a 11 szakirányú továbbképzés között addiktológiai konzultáns, iskolai szociális munkás, vagy munkaerőpiaci tanácsadó szakembereket képeznek. Ápolót, mentőtisztet és szülésznőt. Az itt végzett szakemberek 95%-a hat hónapon belül álláshoz jut.