A palacsintás király

A helyszín Dínom-dánom ország, ahol Tóbiás király ül a trónon. Az uralkodó nagyon szereti a hasát. Jól tudja ezt az udvarnál lévő Derelye főszakács, aki viszont, miközben finom ételeket tesz a király elé, mindent elkövet, hogy kifossza az ország éléskamráját. Több királyi udvarnál szolgált már, és bandájával több országot tönkre is tett. Most azon mesterkedik, hogy Tóbiás király vagyonából is hasznot húzzon. Közben versenyt hirdetnek a királyi udvarban: az uralkodó azt a lányt választja fiának feleségül, aki a legjobb palacsintát süti. Ott persze, ahol Derelye a főszakács, még egy palacsintasütő verseny sem történhet galiba nélkül.

 

SZERETET, SZERELEM, BARÁTSÁG ÉS HŐSIESSÉG

 

A palacsintás király című mesejátékot próbálja a Móricz Zsigmond Színház társulata. Háda János rendező azt mondta: a Fésűs Éva meséjéből készült tévéjáték után nagy kihívás a történetet színpadra állítani. A film szövegkönyvéből sok mindent megtartottak, hiszen a mű időtálló, de a színi előadás nyelvezete kicsit modernebb lesz, hogy megpróbáljanak közelebb kerülni a gyerekekhez. A jelmezeket és a díszleteket is a kicsik világához igazítják. A történet, ahogy az a meséknél megszokott, megismerteti a gyerekekkel az értékeket, azt, hogy mi a jó és mi a rossz.

További képekért kattintson a fotóra!

– Itt az a fajta érték jelenik meg, hogy emberek emberekkel beszélgetnek, a szerelem, a barátság, az odaadás, az igazságérzet, az, hogy milyen értékeket kell megtartanunk akár a házunk táján, akár egy palotában, nem kótyavetyéljük el a dolgainkat, ezek azok a példák, amiket a gyerekek tudnak, csak erősíteni kell bennük – mondta Háda János rendező. – Itt megjelenik a szeretet, a barátság, a hősiesség, hogy mit bír ki egy szerelem, ezeket a gyerekek otthon látják a szüleiknél, csak nem biztos, hogy tudatosul. Mi ezt erősítjük bennük.

 

FEBRUÁR 20-ÁN TARTJÁK A BEMUTATÓ ELŐADÁST

 

A palacsintás király című zenés játék első próbáit már megtartották a Móricz Zsigmond Színházban. A bemutató előadást február 20-án láthatják a teátrum nagyszínpadán.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)