A Nyíregyházi Törvényszék nagytermét újra megtöltötték a diákok

A „Nyitott Bíróság” program koordinátora, Gutyánné dr. Orosz Edina szervezésében a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium, a Krúdy Gyula Gimnázium és a nagykállói Budai Nagy Antal Rendészeti Szakközépiskola tanulói és kísérő tanáraik vettek részt a tárgyaláson. A bírónő a tárgyalás megkezdése előtt tájékoztatta az igazságszolgáltatás iránt érdeklődő, több mint száz diákot az eljárás menetéről és az ügy lényegéről. Az elsőként tárgyalt, lopás vétsége miatt indult eljárásban az ügyészi vád ismertetése után a fiatal vádlott és a tanúk meghallgatását követően az ítélet kihirdetését is meghallgatták a diákok.

 

 

A tárgyalást követően dr. Lordovics István bírósági titkár átfogó, általános ismertetést adott a büntetőeljárás különböző szakaszaira vonatkozó sajátosságokról, illetve válaszolt a diákok által feltett kérdésekre. Előadását egy jármű önkényes elvételének ügyében tartott tárgyalás követte.

A tanulók kifejezetten hasznosnak és tanulságosnak értékelték a bíróságon tett látogatásukat. Beszámolóik szerint különös, érdekes élmény volt a tárgyaláson való részvétel, a bírósági munka folyamatába való betekintés, mely által közelebbről is megismerkedhettek a bírák feladataival.