A nyíregyházi SmartCity koncepcióról tárgyaltak

A programon részt vett dr. Kvancz József, az egyetem kancellárja, Kósa Tímea, a felsőoktatási intézmény központvezetője, dr. Nagy Zsolt, az intézmény Innovációs Irodájának irodavezetője, Nyíregyháza Megyei Jogú Várost Oláh István, a Digitális Magyarország Program nyíregyházi koordinátora képviselte.

A programon előadást tartott Lukács László, a FLEXIBLE SYSTEM GLOBAL Kft. ügyvezetője, az okosváros-fejlesztések előnyeként említette, hogy javul a szolgáltatások minősége és hatékonysága, takarékoskodhatunk az energiával és az erőforrásokkal, a lakosok bevonásával pedig úgy javítható életminőségünk, hogy közben magukénak érzik a várost. Hozzátette – a gazdaságilag önfenntartó rendszerek megalkotása lehetővé teszi, hogy az ember, a környezet és a technika összhangja hosszú ideig fennálljon.

Ezt követően Lánszki Regő, az URBAN PM Kft. ügyvezetője tartott előadást és mutatta be a hazai és nemzetközi okosváros-koncepciókat, a lehetséges megvalósítás előnyeit, tervezési folyamatát.

Dr. Nagy Zsolt kiemelte, hogy a szakmai egyeztetés célja a Nyíregyházi Egyetemen folyó SmartCity kutatások, fejlesztések és Nyíregyháza városfejlesztési terveinek összehangolása, a workshop az első lépcsőt jelentette a meglévő intelligens rendszerek integrálásának tervezésében, illetve közös projektötletek kidolgozásában, megvalósításában.

Dr. Kvancz József kancellár az okosváros-fejlesztésekhez kapcsolódó új képzések, új oktatási fejlesztések gyorsítását javasolta, mely segítheti a szektor jobb szakember-ellátottságát, majd hangsúlyozta, hogy a Nyíregyházi Egyetem szerves része kell legyen a megvalósításnak.