A Nyíregyházi Főiskola is csatlakozott a légügyi platformhoz

A platform résztvevői megvizsgálják, miként tudnak együttműködni a kitűzött célok elérésében – adta hírül a kezdeményezésben szerepet vállaló Kecskeméti Főiskola. Az elképzelések között szerepel egy légiközlekedési tudásközpont létrehozása, a működtetésében közösen vesznek részt az együttműködési megállapodást aláírók.

Azt is felmérik, hogy milyen kutatás-fejlesztési témákat kell napirendre tűzni a terület fejlesztéséhez. Az intézmények és a kutatóintézetek közreműködnek a HungaroControl Zrt. működése során felmerülő, tudományos hátteret igénylő műszaki kérdések megoldásában is.

Az együttműködés kiterjed a közös pályázatokra, tudományos publikációk megjelentetésére. A felek abban is megállapodtak, hogy együtt lépnek fel a döntéshozók felé a légiforgalmi szolgálatokhoz és általában a légiközlekedéshez kapcsolódó felsőoktatási képzések oktatási és kutatási feltételeinek javítása érdekében.

A Kecskeméti Főiskola műszaki kompetenciáival tud hozzájárulni az együttműködéshez, de a képalkotó eljárások és korábban a repülőkórházzal közösen kidolgozott emberi állapotfelmérő módszerek szintén bekerülhetnek a kutatás-fejlesztési programba. A Járműtechnológia Tanszék kutatási területei között pedig repülőgépekkel, repülőgép-turbinákkal kapcsolatos témák is szerepelnek, ezekkel is hozzá tud járulni a főiskola a sikeres együttműködéshez.

Az együttműködés keretein belül a Magyar Légiforgalmi Szolgálat a KTI és az MTA SZTAKI elismert szakemberei mellett a következő felsőoktatási intézmények kutatóival fog együtt dolgozni: Budapest Corvinus Egyetem (Marketing Tanszék és Vezetéstudományi Intézet); Budapesti Műszaki Egyetem, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (VRHT és KJIT), valamint Villamosmérnöki és Informatikai Kar (HVT); Debreceni Egyetem; Kecskeméti Főiskola; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; Nyíregyházi Főiskola; Pannon Egyetem; Széchenyi István Egyetem.

autopro.hu