A nyíregyházi fiataloknak nem okozott gondot az angol

Idén is nagy volt az érdeklődés a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium angol nyelvű versenye, az Advanced Conversations in English (ACE) iránt. A gimnázium pedagógusa, Vass Mihályné, aki az ACE szervezője is egyben, a következőket mondta a megmérettetés kapcsán: – Évente két versenyt szoktam szervezni. Az ACE eredetileg anyanyelvű beszélőkkel folytatott beszélgetés volt részben, az évek folyamán alakult át prezentációs versennyé. A nevet nem változtattam, mert ugye az APE nem feltétlenül szerencsés. 2005-ben szerveztem az első ilyen versenyt a Nyíregyháza Városházáján az Angol-Magyar Baráti Társaság támogatásával, aztán lassan átkerült az iskolánkba praktikus okok miatt. A versenyt a város középiskolásainak hirdetem meg. Azt gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy minden diplomával rendelkező tudjon prezentációt tartani angol nyelven, persze ez többszörös kihívás a diákoknak, a nyelvi tudás mellett szükség van némi jártasságra a prezentációkészítésben és nem utolsósorban bátorság kell ahhoz, hogy kiálljon a kritikus zsűri és a közönség elé.

 

HOSSZAS FELKÉSZÜLÉS ELŐZI MEG A VERSENYT

 

A krúdys diákok által nagyra becsült és szeretett Tanárnő azt is elmondta, a tanulóknak ez egy remek próbatétel és edzés is egyben. Magát a versenyt pedig nagyon hosszas felkészülés előzi meg: – Az évek során kellett beszélni híres emberekről, kultúrákról, a tavalyi évben az USA-ról, az idén Japánról. Igyekszem olyan címet megadni, hogy szabadon választhassák meg, miről beszélnek. A tavalyi tanévben ehhez kapcsolódott az USA Nap, ahol a nagykövetség képviselői előtt is előadhatták a legjobbak a prezentációikat. Most márciusra Japán Napot tervezek, tervezünk. A prezentáció szabályait igyekszem becsempészni a tananyagba a haladós csoportokban, s az órákon is szoktak plusz feladatként készíteni egy-egy bemutatót a diákok. A témaválasztást követően a szöveget írja meg a versenyző, amit csiszolgatunk e-mail váltogatásokkal, ezt követi a képanyag és az összecsiszolás. Az előadást gyakorolják a csoport előtt, és rendszeresen bejönnek más csoportokba is. A hallgatók természetesen javaslatokkal segítik a tökéletesítést. Ezek az alkalmak jó hatással vannak mindkét félre.

 

KIMAGASLÓ EREDMÉNYEK

 

A versenyre jelentkezett diákok közül mindenki felkészült volt és remekül teljesített – így nehéz döntés elé állították a nyíregyházi diákok a zsűrit. Az eredmény végül megszületett és a jól megérdemelt jutalom sem maradt el, minden résztvevő ajándékokkal gazdagodott, hiszen az önkormányzat Oktatási Bizottsága támogatja a versenyeket.

A december 7-én megtartott Advanced Conversation in English verseny a következő eredményekkel zárult:

1. Fabu Ákos, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
Felkészítő tanár: Vass Mihályné

2. Radvánszki Ronett, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
Felkészítő tanár: Vass Mihályné

3. Csiki Petra, Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Felkészítő tanár: Ficzéné Kovács Zsuzsanna

4. Gaál Benedek, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
Felkészítő tanár: Vass Mihályné

5. Szabó Eszter, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
Felkészítő tanár: Jósvainé Harsányi Ágnes

6. Majzik Bendegúz, Vasvári Pál Gimnázium
Felkészítő tanár: Viraszkó Szilvia

Farkas Fanni

(Fotó: Krúdy Gyula Gimnázium)