A nyíregyházi Cimborák Klubja
„Cimbora”: először Mónika néni definiálta nekünk ezt a szót. Kiderült, hogy ő még nagyobb gordiuszi csomót tud kötni eddig sem egyszerű életünkre.

Úgy emlékszem, mintha csak tegnap történt volna. Talán, mert tegnap is volt, mikor Mónika néni kedves mosollyal az arcán közölte velünk, hogy mi nagyon szeretnénk „cimborák” lenni. Hittünk neki – ezekkel a gondolatokkal kezdődött a 2006. április elején megnyitott cimbora-naplónk.
Az ötletet a Duna Televízió azonos nevű műsora adta. Az országban elsőként a dunaújvárosi gyermekkönyvtáros kezdeményezte a klubhálózat megalakítását. Példáját követve előbb Balatonalmádiban, majd Nyíregyházán is megalakult a Cimborák Klubja, amely havi rendszerességgel minden hónap utolsó szombati napján tartja összejöveteleit.

A társaságot főként 3–8. osztályos olvasni szerető, kreatív, érdeklődő gyerekek alkotják.
Kezdetben a cimbora klubvezetők munkáját egy országos alapítvány segítette, melynek közreműködésével a gyerekek ingyen juthattak el nyári táborba, a budapesti nagy múzeumokba, vagy a Duna TV Cimbora Egyetem című műsorának felvételeire, országos találkozókra.
Örömmel tölt el bennünket, hogy tavaly saját pályázati forrásból mi is szervezhettünk tagjainknak nyári olvasótábort Tivadarban.

Programjaink:
Cimbora-farsang megrendezése, foglalkozás a Jósa András Múzeumban, séta az Igrice Természetvédelmi területen, kézműves foglalkozás, kapcsolódás a gyermekkönyvtár által meghirdetett nyári olvasópályázathoz (Keressük a nyár könyvfalóját!), dramatikus betlehemes játék előadása, a Víz Világnapjára való emlékezés, Ki mit tud?, könyvajánlás általános iskolás csoportnak.

Idei első foglalkozásunkon – január 30-án – a jelmezbe öltözött cimborákkal beszélgettünk a farsangi népszokásokról, majd közösségi játékokat játszottunk. A farsangi fánk sem maradhatott el, melyet minden évben Mónika néni készít el.

MZSK