A nőkkel foglalkozni kell

Írója, a József Attila- és Szép Ernő-díjas Egressy Zoltán, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb hazai szerzője. A Hazudj inkább, kedvesem! című bűnügyi komédiából készült átiratát, valamint a Fafeye, a tenger ész című mesejátékát évekkel ezelőtt játszotta színházunk, Portugál című műve, amelyet meg is filmesítettek, három díjat nyert a VIDOR Fesztiválon, ahol láthattuk a Sóska, sültkrumpli című komédiáját is. Egy éve járt legutóbb Nyíregyházán a villám drámaíróverseny alkalmából. Akkor egyetlen éjszaka alatt kellett három remek szerzőnek, köztük neki egy Móricz-novella címéhez kapcsolódó egyfelvonásos darabot írni. A dolog „pikantériája”, hogy a most bemutatott Idősutazás című komédiájának első verziója is egy ilyen viadalon látta meg a napvilágot. Milyen körülmények között? – kérdeztük.

60 ÉV UTÁN VÁLÁS

– Békéscsabán rendezték a versenyt, 2012-ben. Egy újságcikkből kellett történetet kitalálni. A kapott téma a Rákosi Mátyás 60. születésnapja alkalmából, 1952-ben rendezett kiállítás volt. Akkoriban olvastam egy hírt, miszerint egy olasz házaspár férfi tagja hatvanévi házasság után beadta a válópert, mert előkerült egy levél, amiből kiderült: húszévesen megcsalta őt a felesége. Erre a két témára fűztem fel a történetemet. Komikus és abszurd elemek egyaránt jelen vannak, ezzel együtt arra törekedtem, hogy önmagában minden jelenet reális legyen, az egész pedig valamiféle mélységgel, mondanivalóval is rendelkezzen. Az alapkérdés az, hogy ha egy időgép segítségével visszamehetnénk az időben, ahogy a darab főhőse teszi, és megváltoztatnánk a múltat, vajon jót tennénk-e? Lehet, hogy minden úgy jó, ahogy van, a múltban elkövetett hibákkal kell együtt élnünk?

MÚLTBAN ÉLŐ EMBER

A szerző (akinek a napokban jelent meg új regénye, Szarvas a ködben címmel) hajlik erre az álláspontra, miközben saját magát időnként túlzottan kétkedő, gyakran múltban élő embernek látja. Ugyanakkor úgy gondolja, sok mindentől megfosztaná magát az ember, ha minden rosszat kiiktatna az életéből. Békéscsabai győzelmét követően Egressy Zoltán úgy érezte, érdemes továbbfejleszteni a történetet, ami időtartamát tekintve keletkezésekor alig haladta meg a fél órát. Örült a Móricz Zsigmond Színház bizalmának, hogy jóllehet írott formában még nem jelent meg a mű, bemutatják a kibővített Idősutazást. A színpadra állítás folyamatában nem vett részt, így maga is izgalommal várta a premiert. Megkérdeztem, mi az oka annak, hogy minden színpadi művének fontos szereplője egy Bittner nevű szereplő. Ezúttal Tóth Károly játssza, vele csalja meg Veronika néni (Szabó Márta) Pali bácsit (Puskás Tivadar). Erről csak annyit mondott, előfordult már, hogy kifelejtette valamelyik darabjából, de aztán utólag beleírta... A Szőcs Artur rendezte előadás további szerepeiben Kosik Anita, Illyés Ákos, Tóth Zolka, Szvrcsek Anita és Rák Zoltán láthatók.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Fotó: moriczszinhaz.hu)