A Népmese Napja

Az egyik legnagyobb mesemondóra, Benedek Elekre emlékezve a Váci Mihály Kulturális Központ már hagyományosan minden évben népmesemondó versenyt hirdetett. A program célja, a népmesék fennmaradása, a mesében élő bölcsesség továbbadományozása. 

– Szerettünk volna méltó módon megemlékezni Benedek Elek születésnapjáról. Nagyon fontos személyisége a magyar kultúrkörnek, legalább annyira, mint Kodály Zoltán és Bartók Béla, akik értéket mentettek. Ugyanilyen értéket mentett Benedek Elek is. Minden évben szeptember végén a születésnapja alkalmából őrá emlékezünk – mondta Csordás Antónia, a rendezvény szervezője.

 

Több mint 60

 

A szervezők négy kategóriában hirdették meg a versenyt. Ovisok, kisiskolások, felső tagozatosok és speciális képességű gyermekek, összesen hatvanan mérték össze tudásukat a fabulák világából. A sok apró tehetség hallatán, a zsűrinek idén sem volt könnyű dolga. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Mi az ovisokat mindenképpen lágy szívvel fogjuk zsűrizni. A színpadi jelenlét már itt is nagyon fontos – emeli ki Orémusz Maja kategóriaelnök azokat a szempontokat, amelyek alapján értékelik a résztvevők teljesítményét. – Nyilván az is fontos, hogy hogyan tudják átadni a mondanivalóját a különböző műveknek és hát emellett az a bizonyos kisugárzás mennyire lesz jelen az apróságokban – tette hozzá a kategóriaelnök.

 

Rajzpályázat

 

Az eseményen egyúttal kihirdették a korábban több kategóriában meghirdetett rajzpályázat nyerteseit is, amelyre több mint 200 alkotás érkezett.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)