A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásával kapcsolatos fontosabb tudnivalók

A NYÍREGYHÁZI HELYI VÁLASZTÁSI IRODA KÖZLEMÉNYE
A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK 2019. OKTÓBER HÓ 13. NAPJÁRA KITŰZÖTT VÁLASZTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓKRÓL

 

Tisztelt Nemzetiségi Választópolgárok!

 

Magyarországon 2019. október 13-án kerül sor a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi általános választásával egy napon a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására is.

Ezen a választáson új szabály, hogy valamely nemzetiség névjegyzékében szereplő választópolgárok a lakcímük szerinti szavazókörben szavazhatnak, tehát ugyanabban a szavazóhelyiségben adhatják le szavazatukat a nemzetiségi jelöltekre is, ahol a polgármesterjelöltekre és az önkormányzati képviselőjelöltekre szavaznak.

A nemzetiségi választópolgár lakóhelyén, vagy – ha legkésőbb 2019. június hó 26. napjáig tartózkodási helyet (ideiglenes lakcím) is létesített, és tartózkodási helyének érvényessége legalább 2019. október 13-ig tart – bejelentett tartózkodási helyén szavazhat.  Így ezen a választáson – amennyiben a választópolgár nem a lakóhelyén kíván szavazni – átjelentkezési kérelmet csak a bejelentett érvényes tartózkodási helyre lehet kérni legkésőbb 2019. október 9-én (szerdán) 1600 óráig annál a választási irodánál, amelynek szavazóköri névjegyzékén a választópolgár szerepel.

 

Szavazni kizárólag személyesen lehet reggel 600 órától este 1900 óráig.

 

A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját kell igazolnia.

Erre a következő, a magyar hatóságok – az Európai Unió más tagállamának állampolgára esetén az az Európai Unió másik tagállamának hatósága – által kiállított érvényes igazolványok alkalmasak:

a személyazonosság igazolására:

  • magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány és ideiglenes személyazonosító igazolvány (kártya formátumú)
  • magyar hatóság által kiállított régi típusú személyazonosító igazolvány (könyvecske formájú)
  • magyar hatóság által kiállított vezetői engedély
  • magyar hatóság által kiállított útlevél (ideiglenes útlevél is)
  • más uniós tagállam által kiállított személyazonosító igazolvány vagy útlevél (az Európai Unió más tagállamának választópolgára esetében)

a lakcím igazolására:

  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
  • a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervény
  • a régi, könyvecske alakú személyazonosító igazolvány, amennyiben tartalmazza a lakcímet.

a személyi azonosító igazolására:

  • személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (a lakcímigazolvány hátoldala)
  • hatósági bizonyítvány, illetőleg igazolás a személyi azonosító jelről

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be.

A mozgóurna iránti kérelemnek

  1. levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb 2019. október 9-én (szerdán)1600 óráig
  2. személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb 2019. október 11-én (pénteken) 1600 óráig
  3. 2019. október 11-én 1600 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb 2019. október 13-án (vasárnap) 1200 óráig

kell megérkeznie ahhoz a választási irodához, amelynek névjegyzékén a választópolgár szerepel.

Mozgóurnát a szavazás napján legkésőbb 1200 óráig a szavazatszámláló bizottságtól is lehet kérni.

A települési nemzetiségi önkormányzati választással egy napon kerül sor a területi és az országos nemzetiségi választásra is.

Így a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgár legalább 1, legfeljebb 3 db. szavazólapot fog kapni. A szavazólapok zöld színűek lesznek, amelyeket az ugyancsak zöld színű borítékokba kell beletenni és le kell ragasztani. Nagyon fontos, hogy a zöld színű nemzetiségi szavazólapot bele kell tenni a zöld színű borítékba, és le is kell ragasztani, mert a boríték nélküli szavazólap és a nyitott boríték is a szavazatok érvénytelenségét eredményezi.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, vagy listára lehet, a jelölt vagy a lista neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal. ( + vagy X )

 

Tájékoztatom a tisztelt választópolgárokat, hogy a választás napján, 2019. október 13-án a Helyi Választási Iroda Nyíregyháza, Kossuth tér 1. szám alatt működik és az alábbi telefonszámokon lehet elérni:

  • a választásokkal kapcsolatos általános információk a 42/524-530, 42/524-532,

telefonszámokon,

  • névjegyzékkel, és mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékével kapcsolatos információk az 524-524/764 vagy 766-os melléken kérhetők.

Kérem a tisztelt nemzetiségi választópolgárokat, hogy 2019. október 13-án a fentiek szerint éljenek választójogukkal.

 

Dr. Szemán Sándor

Helyi Választási Iroda vezetője