A Nemzeti Filharmonikusok Nyíregyházán

Ravel és César Franck művei csendültek fel a Kodály Zoltán Általános Iskolában, ahol a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott koncertet a Filharmónia Magyarország szervezésében. A zenekar élén a Liszt ,- és Kossuth-díjas művész, Kocsis Zoltán állt, akinek váratlan helyzeteket kellett megoldani az előadás előtt. A vendég zongoraszólista Ingrid Fliter betegség miatt lemondta az előadást, így helyére a Nyíregyházán hat évvel ezelőtt zongoraversenyt nyert Berecz Mihály lépett.

További képekért kattintson a fotóra!

Kocsis Zoltán, Liszt,- és Kossuth-díjas karmester azt mondta, jobban illeszkedik a programba Ravel G-dúr zongoraversenye, mint az eredetileg meghirdetett zongoraverseny. Hangnemileg is, hiszen a művek g-dúrban vannak. Kocsis Zoltán hozzátette, ezt a zeneművet már nagyon régóta szerette volna eldirigálni.

 

Berecz Mihály „beugróként” bizonyított

 

Kocsis Zoltán és Berecz Mihály korábban már játszották együtt ezt a darabot, így olyan művész ült a közönség elé, aki már bebizonyította, megfelelő művészi szinten el tudja játszani ezt a zongoraversenyt.

Berecz Mihály, zongoraművész azt mondta, először, eléggé megijedt, amikor felkérték a feladatra. Hozzátette, még soha nem ugrott be, ez élete első beugrása.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a közeljövőben több vidéki fellépésen és határon túli turnén is részt vesz. Strauss-sorozatát és kortárs szerzők műveiből összeállított előadásait hallgathatja meg a közönség.

ME.

(Fotó: Trifonov Éva)