A NAV nem küld mindenkinek levelet a tartozásról

Értesítés kétezer forintos tartozás felett


Adószámla kivonatot 2017-ben csak az kap, akinek legalább egy adónemben kétezer forintnál több tartozása, vagy túlfizetése van a tavaly december végi adatok alapján. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is találhat a postaládájában az, aki fizetési kötelezettségét 2016-ban nem, vagy csak késve teljesítette. A most érkező kivonatokon az adó-és vámfolyószámlák egyesítése miatt már a vámtételek is szerepelnek. Akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, kötelezettségeiket csekken, átutalással, bankkártyával, vagy esetleges többletük átvezetésével is rendezhetik. Túlfizetés esetén a 1717-es nyomtatványt kell benyújtani a visszaigényléshez.


Van, aki nem kap levelet


Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense elmondta, azok a magánszemélyek, akik 2016. január 1-je, illetve 20147. június 12-e között valamilyen elektronikus adatszolgáltatást tettek a NAV felé, vagy pedig a bevallásukat így nyújtották be, illetve azok az adózók, akik elektronikus bevallásra kötelezettek, már nem kapnak papír alapú folyószámla kivonatot, hanem az elektronikus tárhelyükön tekinthetik meg az ügyfélkapunk keresztül a folyószámlájuk alakulását. Természetesen a pótléktértesitőt is itt nézhetik meg.


Segít a NAV


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei azt javasolják, az adószámla- kivonatot, illetve a pótlékértesítőt mindenkinek célszerű összehasonlítani saját nyilvántartással. Az adatok értelmezésében a kivonat mellékleteként megküldött „Tájékoztató” segíthet. Eltérés esetén észrevételt lehet tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy telefonon a 80/20-21-22-es telefonszámon, esetleg írásban a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerén keresztül. Ebben a NAV honlapjáról letölthető és kiküldött kivonathoz csatolt „Észrevétel adószámla-kivonatra és a kapcsolódó késedelmipótlék- értesítőre” elnevezésű nyomtatvány segít.