A munkahelyen is figyelni kell a távolságtartásra hétfőtől
A munkahelyen is figyelni kell a távolságtartásra hétfőtől

Várhatóan hétfőtől dolgozni is többen járnak majd. A tiszti főorvos arra kéri a cégeket, hogy ahol megoldható, maradjon egyelőre a távmunka. Ha viszont be kell menni, akkor a munkahelyen is figyelni kell a távolságtartásra. Péntek reggelre – az elmúlt napokban megszokott ütem szerint – nagyjából megint 3 százalékkal nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A munkaszüneti napon is folytatódott az idősotthonok ellenőrzése – közölte az M1 Híradója.

A higiéniai szabályok betartását és a védőeszközöket ellenőrizték egy balatonföldvári idősotthonban – ezen a héten már másodszor. Az intézmény egyik épületében néhány napja volt ellenőrzés, akkor mindent rendben találtak. Most a másik épületben jelentek meg az ellenőrök.

A raktárban sorakoznak az orvosi- és speciális, ffp-maszkok, de kesztyűk és védőruhák is a dolgozók rendelkezésére állnak. Jelenleg 92 főt ápolnak tartósan az épületben, az otthon pedig összesen csaknem 200 férőhelyes – hangzott el az M1-en.

Az otthonban két izolációs szobát is kialakítottak

A bentlakók és a dolgozók védelméért több óvintézkedést is hoztak az elmúlt hónapokban. Az ápolási otthon két épületében két-két izolációs szobát alakítottak ki, valamint a betegszobák számát is növelték.

A folyamatos fertőtlenítés mellett itt minden lakónak van saját láz-, valamint vérnyomásmérője. Az otthon igazgatója elmondta:

nemcsak az itt fekvők, de a dolgozóik védelmére is fokozottan figyelnek.

„Miután a mi intézményünkben 80 fő dolgozik, a szűrésüket elvégeztük, hiszen a zárlat és a látogatási tilalom következtében a legnagyobb forrást a tekintetben, hogy a vírus bekerüljön az intézménybe, a dolgozók jelentették. Másrészt pedig folyamatos kapcsolatban vagyunk minden dolgozóval, hogy a legkisebb panasz esetén is konzultációra van lehetőség, hogy a munkavégzést egyáltalán elkezdje, vagy ne kezdje” – fogalmazott Kelemen Zoltán, az IRIS Ápolási Otthon ügyvezető igazgatója az M1-nek.

Péntek reggelre 2863-ra emelkedett a fertőzöttek száma

Azért ellenőrzik országszerte ezeket az otthonokat, mert továbbra is az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt a koronavírus. A péntek reggeli adatok szerint 2863-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, és újabb 11 krónikus beteg halt meg. 983-ra emelkedett a kórházban ápoltak száma, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. 609-en viszont már meggyógyultak.

A munka ünnepén a munkahelyi szabályok betartására hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos, hogy tovább lehessen lassítani a járvány terjedését. Müller Cecíla arról beszélt:

még nem térhetünk vissza a megszokott életmódunkhoz.

„Úgy helyezzük el a munkaasztalokat – nyilvánvalóan ez gépsornál nem lehetséges –, hogy meglegyenek ezek a másfél-két méteres távolságok. Az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken is limitáljuk az egyidőben ott tartózkodóknak a számát, a belépési pontokon nagyon fontos, hogy helyezzünk ki fertőtlenítőszereket – ezt a munkavállalók használják és egy extra oktatásban részesüljenek annak érdekében, hogy ezt a vírusfertőzést semmiképpen ne vigyék be a munkahelyre” – jelentette ki Müller Cecília, országos tiszti főorvos.

Akik viszont elkapták, és kórházi ellátásra szorulnak, például a Szent Imre kórházba kerülhetnek. Az orvosok és ápolók azonban tetőtől talpig védőruhában vannak, így személytelenebbé válik velük a kapcsolat. A Blikk közölt fotókat arról, hogy a kórházban ezt mostantól úgy próbálják áthidalni, hogy minden orvos és ápoló ruhájára feltesznek egy róluk készült fényképet.

hirado.hu