A munkába vetett hit nemzetközi futamokat és Európa-bajnokságot eredményezett

Átlagos nyári nap pár hónappal ezelőtt a Nagyhalász Speedway Ringen. Rangos nemzetközi salakmotorversenyre készül a pálya. Egész héten 35 fok fölötti a hőmérséklet, ami nem használ a talajnak. A lajtos kocsi számolatlanul hozza a vizet, 10 000 litert locsol ki egy hét alatt. Elvégre verseny lesz, a pályának tökéletesnek kell lennie. A tulajdonos már korán reggel körbejárja a létesítményt, hogy minden rendben legyen. 

- A munkában hiszek. Pár éve itt még nyoma sem volt annak, hogy egy salakmotorpálya lesz. Ha akkor azt mondom valakinek, hogy 2019-ben EB Challenge házigazdái leszünk, biztosan megmosolyogtak volna. De soha nem adtam fel, tudtam mi a célom, és hogy ezért rengeteget kell tenni. Ma meg már arról beszélhetünk, hogy 2020-ban U21 EB döntő házigazdái leszünk, és jó esély van arra is, hogy a felnőtt kontinensviadalt Nagyhalászba hozzuk – mondta Albók József. 

A tulajdonos úgy kezeli a pályát, mint saját gyermekét. Méterről-méterre vizsgálja át, és ha kell, azonnal javíttatja, vagy javítja. Nem retten vissza attól sem, ha neki kell beülnie egy-egy teherautóba, és balesetnél a légzsákcserét is maga felügyeli.

- Az EB Challenge egyik futamán hatalmas bukás történt, de szerencsére a pálya olyan biztonságos, hogy megmentették a légzsákok a motoros életét. Ilyenkor addig nem folytatódhat a verseny, amíg nem szerelik fel az új védőeszközt, ez nálunk pár perc alatt sikerült. A legnagyobb elismerés az volt, amikor a nemzetközi szövetség vezetői jelezték, lényegesen gyorsabban dolgoztunk, mint a legutóbbi GP versenyen – mesélte Albók József.

Bár a pálya már megfelel a nemzetközi előírásoknak, további fejlesztéseket terveznek. Pont azért, hogy a nézők még kényelmesebben szurkolhassanak. 

- Magyarországon sokan szeretik ezt a sportágat, és egyre többen jönnek hozzánk külföldről is. Ezért bővítettük a lelátókat, többet befedtünk közülük, új hangtechnikát építettünk ki, és a világítást is szeretnénk korszerűsíteni. Fontosak számunkra a nézők, legutóbb például amikor jelezték, hogy a hangosítással probléma volt, már másnap szakembereket hívtam, hogy megoldjuk mindezt. Szeretem, ha minden rendben van, és ha kell, képes vagyok ezért napi 24 órát dolgozni – tette hozzá Albók József.

Szombaton a szezonzáró verseny következik, ismét komoly mezőnnyel. Jövőre pedig EB döntő, már csak az a kérdés, hogy egy vagy kettő?