A mozgás élet, öröm, boldogság

– Aki mozog, nemcsak tovább él, de egészségesebb is lesz, ráadásul a mozgás életjelenség, életfeltétel és életszükséglet is – hangsúlyozta elõadásában dr. Petrika Erzsébet, aki hozzátette, a felnõtt embereknek legalább heti öt alkalommal 30 percet kellene enyhe megizzadással járó, közepes intenzitású aktív tevékenységet végezni.

 

ERÕSÍTI A CSONTOKAT ÉS AZ IZMOKAT

 

Az elõadáson elhangzott, a mozgásgazdag életvitel erõsíti a csontokat, az izmokat, a szívet és a tüdõt, fenntartja az optimális testsúlyt, enyhíti a cukorbetegséget, a stresszt, a depressziót, segít megelõzni bizonyos daganatokat és hozzájárul a természetes alváshoz is. Mindezek mellett pedig bizonyos képességet is javít.

 

SEGÍTI A MUNKABÍRÁST

 

A mozgás nemcsak az izmokat erõsíti, hanem az állóképességet is javítja. Az pedig köztudott, hogy ha nem jó valakinek az egyensúlyérzéke, akkor elesik, és mivel mozgásszegény életmódot folytat, nagy valószínûséggel a csontja is eltörik. Dr. Petrika Erzsébet hangsúlyozta, a testmozgás jótékony hatással van az agyi folyamatokra és a hormonális, valamint anyagcsere-változásokra is, így fizikálisan és pszichikálisan is elõsegíti a kiegyensúlyozott életet: a mozgás öröm, élmény és nyereség.

Bruszel Dóra

 

PROGRAMOK

 

Az elõadásokat kéthetente szerdánként délután 15 órakor tartják a Váci Mihály Kulturális Központban.
Október 5. Gurbán Csaba: Bûnmegelõzés idõskorban.
Október 19. Dr. Móré E. Csaba: Idõskori depresszió megelõzése, kezelése.
November 2. Prof. dr. Jakó János: Virtuális séta a 80–100 évvel ezelõtti Nyíregyházán.
November 16. Dr. Jászberényi József: Szerelem és szexualitás idõskorban.
November 30. H. Németh Katalin: Visszatekintés.