A motorosok biztonságáért tíz közlekedésbiztonsági tanács a rendőrségtől!

A motorosok biztonságáért tíz közlekedésbiztonsági tanács a rendőrségtől!
A motorosok biztonságáért tíz közlekedésbiztonsági tanács a rendőrségtől!

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 10 közlekedésbiztonsági tanácsát.

Tavaszra, a motoros szezon kezdetére a legtapasztaltabb motoros is kieshet a rutinból néhány hónapnyi kihagyás után, ezért nem árt felfrissíteni az elméleti és gyakorlati tudást, és nem elhanyagolható a jármű műszaki állapotának ellenőrzése sem.

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 10 közlekedésbiztonsági tanácsát:

- Amennyiben lehetősége van, a szezon előtt erre kijelölt pályán, szakember segítségével is gyakoroljon, ismételje át a vezetéstechnikai ismereteket. Vezetéstechnikai továbbképzéseken való részvételre nem csak a kezdőknek, hanem a rutinos motorkerékpárosoknak is szükségük van!

- Saját biztonsága, testi épsége jelentősen függ motorkerékpárja műszaki állapotától és karbantartottságától. Ellenőrizze és szervizelje járművét rendszeresen!

- Mindig megfelelő védőfelszerelést viseljen, illetve nagy hangsúlyt fektessen az öltözékre is! Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.

- A balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyen részt a közlekedésben és mindig tartsa be a közúti közlekedés szabályait!

- Közlekedése során mindig győződjön meg arról, hogy az elsőbbséget ténylegesen megkapta!

- Fontos, mielőtt irányt változtat, manővere előtt meg kell győződnie arról, hogy más jármű nem kezdett-e bele az előzésébe, illetve elsőbbséget kell adnia a szemből érkezőknek! Szintén nagyon fontos a megfelelő oldaltávolság megtartása is!

- Motorosként piros lámpánál állva, ha látja, hogy mögötte autós érkezik, javasoljuk, hogy villantsa fel párszor a féklámpát, különösen este. Ezáltal szintén csökkenthető a balesetek bekövetkezésének kockázata!

- A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti ok. Fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közlekedjen!

- A látás nagyon fontos a bukósisakon keresztül is, ezért elindulás előtt mindig alaposan tisztítsa meg azt!

- Ne kockáztasson! Csak akkor üljön motorra, ha mentálisan és fizikálisan is biztonságos vezetésre képes állapotban van!

police.hu