A most tíz éves Vörös Postakocsi is szerepel a hazai online irodalom térképén

 

 2007 tavaszán az akkori Nyíregyházi Főiskola uszodájában kezdődött a folyóirat múltja – idézte a hiteles történetet Dr. Onder Csaba alapító főszerkesztő, ki 8 éven át állt a Vörös Postakocsi élén. Pethő József irodalomtörténész kollégájával álmodták meg e folyóirat megszületését.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

A 2007-es novemberi bemutatkozás után négy évig évszakonként jelent meg a vaskos füzet, majd anyagi okok miatt 2012-ben indult az online verzió, s azóta az esztendők végén egy „best of” válogatással jelentkezik a szerkesztőség.

 

Azt gondolom, hogy amikor ez a lap megszületett, akkor az volt a célkitűzés, hogy legyen egy nagyon korszerű, fiatalos, lendületes fóruma az irodalomnak, és a művészeteknek Nyíregyházán. Ezt a teret töltötte be a Postakocsi. És hogy az ember visszatekint ennek a tíz évnek a lapszámaira, azt kell mondani, hogy remekül teljesített és igazából nagyon nagy kihívás is folytatni ezt a hagyományt, nem is akarunk ezen változtatni, inkább igyekszünk ennek megfelelni.

 

– vélekedett Kulin Borbála irodalomtörténész, főszerkesztő.

A folyóirat első ízben hirdetett DEMO néven ifjúsági vers- és prózaíró versenyt, melyre jó tucatnyi pályamunka érkezett a 15-25 éves korosztály köréből. Írásaik olvashatók a jubileumi kiadványban és a www.avorospostakocsi.hu online felületen, mely négyezer olvasóval büszkélkedhet országszerte. A szerkesztőség heti 3-4 alkalommal igyekszik frissíteni a felületet. Tudják, hogy az olvasói szokások átalakulóban vannak. Az ifjabbak kedvelik az online megjelenést, az idősebb korosztály inkább a nyomtatott verziót szereti, sőt az alkotók számára megtiszteltetés megjelenni a lapban, melyre a jövőben is számítani lehet évi egy alkalommal.


Matyasovszki Edit