A Mississippihez szállított berendezéseket egy nyíregyházi cég

– Az amerikai cég az Arkansas állambeli Osceolában, egy blokkban felépített egy acélművet, egy hengerművet és egy horganyozóüzemet. Egy német partnercégünk, az SMS Simag közreműködésével a Big River Steel acélművébe szállítottunk bizonyos szerkezeteket. Ebben az üzemben folyékony acélt állítanak elő az amerikaiak, amiből a különféle eljárások során, több lépcsőben finomlemezt készítenek, ezt feltekercselik, majd horganyozzák. Az üzem kapacitása 1,6 millió tonna/év, a legyártott finomlemezeket az autóipar részére értékesítik – nyilatkozta Terdik János ügyvezető.

Az úgynevezett nagyberendezések listáját sem rejtette véka alá a cég: három nagy lándzsa az oxigén és argon adagolásához az olvasztóüstbe, nyolc lándzsa a folyékony acél hőmérsékletének méréséhez, illetve az analízishez szükséges mintavételre, vastagfalú csövek az ötvöző- és egyéb anyagok adagolásához, egy darab forgó elosztó az ötvözőanyag adagolásához, komplett pneumatikus asztal, három különböző méretű kompenzátor pneumatikus működtetéssel, állványrendszer a konverter falazásához.

[REKLAM]

Tavaly decemberben kezdődtek a tárgyalások a német Simag cég képviselőivel, akik több cégtől, köztük egy kínai vállalattól is kértek referenciát, árajánlatot. Végül a nyíregyháziak nyertek.

– Egyes munkafolyamatok elvégzéséhez Borsod megyei alvállalkozókat kellett bevonnunk, mert nem találtunk elég és megfelelő képzettségű embert egy ilyen horderejű megbízás elvégzésére. Sőt, a jövőre nézve a szakember-utánpótlásunkat sem látom teljesen biztosítottnak. Úgy gondolom, hogy a lakatos, a hegesztő és az esztergályos szakmában évek óta nincs megfelelő szakiskolai képzés. Előrelépés lehet azonban e téren az, hogy a KLIK-től elkerültek a szakiskolák, és a Nemzetgazdasági Minisztérium alá szervezték az intézményeket. Ezt már jobb irányvonalnak tartom, hiszen a minisztériumban jobban látják, hogy a szakképzésnek a gazdaság milyen igényeit kell kielégítenie – mutatott túl cége rövid távú sikerén Terdik János. Szerinte a szakiskolások „verbuválását” már általános iskolában el kellene kezdeni.

www.autopro.hu