A miniszterhez fordultak a Volán követelései miatt

A képviselő-testülettől kért felhatalmazást Nyíregyháza polgármestere annak érdekében, hogy a városi tömegközlekedés körül kialakult bonyolult helyzetet meg lehessen oldani. A történet még tavaly kezdődött, amikor az Észak-magyarországi Közlekedési Központ azzal állt elő, hogy a város által szerződésben biztosított összegen túl további követeléseit fizessék ki. Nyíregyháza az elmúlt időszakban éves szinten több százmillió forintot fizetett a Volán tulajdonosának a szolgáltatásért. 2016-ban 430 millió forintra rúgott az összeg.

 

Újabb összegeket követeltek

 

A Volán azonban azt mondja, ez az összeg nem fedezi a kiadásaikat és visszamenőleg éves szinten további 200 millió forintot követelt a várostól. Az önkormányzat azonban ragaszkodott a szerződésben meghatározott összeghez, többet nem kívánt a cégnek fizetni. A Volán jogi útra terelte a követelését. A jogi procedúra azonban úgy elhúzódott, hogy tavaly év végén már az illetékes miniszterhez fordult Nyíregyháza polgármestere annak érdekében, hogy az idei esztendőre valamiféle megállapodás jöjjön létre a Volán és az önkormányzat között.

– Abban egyeztünk meg, illetve a miniszter úr is ezt képviselte ezen az egyeztetésen, hogy maradjon a 430 millió és a bíróság döntésének megfelelően tekintsük ezt a 430 milliót előlegnek és majd elszámolunk. Közben a per már megy háromnegyed éve. Szakértők vannak kirendelve, alapvetően szakmai kérdés is és azért úgy látszik, hogy a kettő között lesz az igazság. De hogy a mi eddig fizetett összeghez közelebb vagy az ő általuk igényelthez képest, azt nem tudjuk – tette hozzá dr. Kovács Ferenc, polgármester.

 

Szerződést hosszabbítana a város

 

A város és a Volán végül április 30-ig állapodott meg a tömegközlekedés működtetésben. Dr. Kovács Ferenc a csütörtöki közgyűlésen arról számolt be, hogy mivel a szerződés most lejár, ismét egyeztetést kezdeményeztek a Volánnal. A cég azonban most azzal állt elő, hogy a következő nyolc hónapra 915 millió forintért vállalnák a feladatokat. Az összeget a polgármester értelmezhetetlennek tartja, ezért ismét dr. Seszták Miklós közreműködését kérné a helyzet rendezéséhez. A közgyűlés tegnap arra hatalmazta fel dr. Kovács Ferencet, hogy levélben kérjen segítséget az illetékes minisztertől.

 

Új alapokra helyezhetik a tömegközlekedést

 

A helyzetet az is bonyolítja, hogy Nyíregyháza 47 új buszt, köztük 6 elektromosat kapott az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból, így új alapokon, például jelentősen alacsonyabb költségekkel szervezheti meg rövidesen a város tömegközlekedését. A járművekhez pedig új töltőállomás is készül, ami szintén a város tulajdonába kerül. A város ezek működtetéséhez pályázaton fogja kiválasztani a legjobb ajánlattevőt.

Z. Pintye Zsolt