A minimálbér és az öregségi nyugdíj európai bevezetését szorgalmazza az MSZP

A minimálbér és az öregségi legkisebb nyugdíj európai szintű bevezetése igazán feszítő kihívások Magyarország előtt, amiket vállalásokként az MSZP a kampányában megfogalmazott – mondta Korózs Lajos szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: ez attól függetlenül igaz, hogy az elmúlt években volt egy jelentősebb nettó bérnövekedés hazánkban, de ez szerinte elmarad a szomszédos országokétól is. A szocialisták 750 eurós minimálbért javasolnak, valamint havonta és személyenként 500-500 eurós átképzési és álláskeresési juttatás is szerepel a vállalásaik között, valamint egy 300-300 eurós keresetpótló juttatás, illetve nyugdíj előtti segély, s az öregségi legkisebb nyugdíj mértékét is erre az összegre növelnék. Minden gyerek után 150 eurós családi pótlék a javaslatuk, és a programjuk része a fiatalok külföldi egyetemi tanulásainak segítése. Korózs Lajos azt mondta, számukra elfogadhatatlanok a Magyarországon létező jelentős jövedelemkülönbségek.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte:

A legfrissebb adatok alapján készített jövedelmi tizedek szerinti beosztást megnézve nem kell sem statisztikusnak, sem matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, a munkajövedelmek esetében jelentős eltérések vannak a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelemmel rendelkező tizedben lévőknek a juttatásai között. Az utolsó tizedben lévők, tehát a legjobban keresők annyit visznek haza, mint alulról nézve a társadalom majdnem kétharmada.