A mezőgazdasági osztatlan közös tulajdon megszüntetését javasolja a Mi Hazánk Mozgalom

A birtokrendezés, az egészséges, életképes birtoktestek kialakításának kérdéséről, mint a magyar gazdák egyik problémájáról tartott sajtótájékoztatót hétfőn Apáti István. 

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője azt mondta, különösen a kis- és közepes méretű családi gazdaságok küzdenek egyelőre hiábavaló módon az osztatlan közös tulajdonnal, melynek a megszüntetését 20-30 éve ígérgetik a kormányok. Éppen ezért a Mi Hazánk Mozgalom szorgalmazza az osztatlan közös tulajdonnak, mint a „rendszerváltáskori átoknak" a megszüntetését. Apáti István mérsékelten optimista a megoldást illetően, hiszen tudni vélik, hogy a parlament tavaszi ülésszakra talán bekerülhet a javaslatuk. Ennek része a teljesen egybehangzó akaratnyilvánításon alapuló felszámolási forma megszüntetése, a jogorvoslati eljárások számának csökkentése, az e területeken belüli adásvétel- és csereügyletek megkönnyítése, s bizonyos amnesztiaszerű megoldásokat is javasolnak. A Mi Hazánk úgy látja, az osztatlan közös tulajdon az ésszerű gazdálkodás és a mezőgazdaság egészséges vérkeringése kialakításának az egyik nagy problémája.

Apáti István, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője elmondta:

A Mi Hazánk Mozgalom ennek a problémának a megoldása érdekében szóbeli és írásbeli javaslatait folyamatosan eljutatta és eljuttatja az illetékesekhez, tehát nemcsak nevén nevezzük a problémát, hanem a Mi Hazánk Mozgalom töretlen gyakorlatának megfelelően megoldási javaslatokat is kínálunk.