A megyei értéktár népszerűsítése

A nyíregyházi bokortanyák, a túristvándi vízimalom, a paszabi szőttes, a szatmári szilvalekvár és az újfehértói meggypálinka. Többek között ezek is helyet kaptak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban. 2014 decemberében a Földművelésügyi Minisztérium az értéktár mozgalom népszerűsítését szolgáló programok megvalósítására 10-10 millió forint támogatást nyújtott a megyei értéktár bizottságokat működtető megyei önkormányzatoknak, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatnak is.

 

LEZÁRULT A PROGRAM

 

„Az értéktár mozgalom és a megyei értéktár népszerűsítése” című projekt lezárult, a program zárórendezvényét ma tartották meg Nyíregyházán. Az eseményen V. Németh Zsolt államtitkár azt mondta: nagy lehetőségek rejlenek a megyei értéktárak létrehozásában.

További képekért kattintson a fotóra!

– A megyében élőket megerősíti az önazonosságukban, hogy milyen szép tájon, milyen szép vidéken, milyen értékekben gazdag városokban élnek – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára –, de mi hiszünk abban is, hogy ez hozzájárul a turizmus és a gazdaság fejlesztéséhez is.

 

KIBŐVÜLT A KIÁLLÍTÁS, KIADVÁNY, FILM ÉS HONLAP KÉSZÜLT

 

A megyei értékek népszerűsítését szolgáló projekt keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az értéktárnak önálló arculatot, logót terveztetett. Bővítette a 2014-ben megvalósított, a megye értékeit bemutató fotókiállítás anyagát, és folytatta a kiállítás vándorlását a megye településein. Az értékekről gyűjtőmappás, bővíthető kiadvány készült, és kiadtak egy fotóalbum-szerű könyvet a szatmári középkori templomokról. Emellett 12 kisfilm is készült a megyei értékekről.

– A legfontosabb célunk az, hogy ezek az értékek valóban olyan helyre kerüljenek, ahová valók, az, hogy a megyében az értéktár mozgalom maga egy úgymond alapvetéssé váljon minden települési közösség számára – mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. – Ez a cél az, amiért érdemes dolgozni. Nem csupán azt szeretnénk, hogy a megyei értéktár működjön, hanem azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mind a 229 településén létrejöjjenek az értéktárak és működjenek is. A megyei értéktárnak önálló weboldalt is kialakítottak az szszbm-ertektar.hu címen.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)