A matekversenyek sztárja, a nyíregyházi Szabó Eszter

– Hogy alakult ki Nálad a matematika és legfőképp a versenyzés iránti szeretet?

– Általános iskola második osztálya óta versenyzek. Akkor még csak kisebb megmérettetések voltak és sokat jelentett, hogy ilyenkor olyan fiatalokkal barátkozhattam, akikkel azonos az érdeklődési körünk, ez a szempont azóta is megmaradt. Ahogy felvettek a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumba, folytattam a versenyzést. Ekkor már megnőtt a tét. De mivel a korábbi években már kialakult baráti kör van jelen minden döntőn, a hangulat nagyon jó. Már ismerősként, jó barátként találkozunk és együtt eltöltjük a verseny utáni éjszakát. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola is csak erősítette a szeretetemet. Ez évente 5 hétvégét jelent, ilyenkor két napon keresztül csak matekóráink vannak. Nagyon érdekesek a témák. Vannak tanárok, akik egy nagyobb témához térnek vissza rendszeresen, ilyen volt például a komplex számok, amiket viszonylag sokáig boncolgattunk, illetve a vektorok. Itt is megvan egy kialakult baráti kör. Végül is mondhatjuk, hogy már gyerekkorom óta fontos számomra ez az egész. Mindig a matematikában gondolkodtam és a továbbiakban is így teszem.

 

„A VERSENYZÉS AZ ÉLETEM”

 

– Említetted, hogy sok versenyen megfordultál már, ezek milyen versenyek voltak pontosan és hogyan készülsz rájuk?

– Igazából minden versenyen indulok, amit meghirdetnek. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (továbbiakban OKTV) tavaly döntőbe jutottam, a Gordiusz Matematikai Tesztversenyen is majdnem mindig sikerült döntőbe jutnom, valamint az Arany Dániel és a Varga Tamás Matematikaversenyek a kiemelkedőbbek még. A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen szoktam még indulni és ott is általában behívnak az eredményhirdetésre a teljesítményem alapján – itt nyertem egyszer egy nemzetközi tábort, amire azonban sajnos betegség miatt nem tudtam elmenni. Ezek közül a legbüszkébb arra vagyok, hogy nyíregyházi tizenegyedikesként bejutottam az OKTV-re és az Arany Dániel Matematikaversenyen országos második helyezést értem el. Felkészülni főleg az előző évek feladatsoraiból szoktam.

(A matematikus és az irodalmár beszélgetnek... Akár egy vicc is lehetne, de nem az. Egy sokaktól távol álló témáról Eszter úgy beszél, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. A rajongástól csillogó szemei talán nem is tudják milyen kivételes tehetség is ő valójában!)

 

„AZ OKTV A LEGFONTOSABB”

 

– Idén milyen versenyekre készülsz?

– Ebben az évben az OKTV a legfontosabb, hogy megint bejussak. Szeretnék bizonyítani! Ezen kívül ugyanígy a Kenguru és a Gordiusz döntőjébe szeretnék bekerülni, mert ezzel meglenne mind a négy év gimnáziumban, hogy sikerült ott lennem. Az OKTV versenytől pedig már csak alig néhány nap választ el, így eléggé izgulok. Mindig csak akkor nyugszom meg, amikor már a kezemben tartom a feladatlapot. A csapatversenyeket is szeretem, sok Dürer Matematikaversenyen voltam, idén sajnos kimaradt, mert ütközött a szalagavatómmal, de már többször is ott voltunk a döntőben. Ezeket egyetemisták szervezik, legutóbb Miskolcon volt és nagyon jó hangulat kerekedett.

– Találkoztál már olyan feladattal, amit nem tudtál megoldani és nyomot hagyott benned?

– Ha valamit nem tudok megoldani, az mindig nagyon idegesít. Addig megyek, amíg valahogy ki nem jön a jó eredmény. Segítséget is szoktam kérni, általában a gimnáziumi matematikatanáromtól, Botrágyi Tibortól, aki a versenyek előtti felkészülésben is mindig támogat. Könyvekkel és hasznos tanácsokkal is mindig ellát.

 

A JÖVŐ MATEMATIKUSA

 

– Van kedvenc témaköröd?

– Egyértelműen az algebra. Az olyan konkrét, nem jöhet ki más eredmény. Pont ezért nem kedvelem a geometriát, de ezzel sok matekos így van. Nagyon sok út van, megoldási lehetőség, absztraktabb az egész.

– Továbbtanulási terveiddel kapcsolatban is matematika áll a középpontban? 

– Vagy az ELTE matematikusképzése vagy a BME mérnök-informatikája. Ez a két cél. Mindkettő vonzó valamilyen nézőpontból, de természetesen a matek áll közelebb a szívemhez. Később pedig, ha a matematika mellett döntök, akkor mindenképpen kutatni szeretnék, ha pedig mégis az informatika vonalán indulok el, akkor valamilyen fejlesztés lesz a célom.

Farkas Fanni