A Mária út zarándokai Nyíregyházán

– Az elsők között csatlakoztam a Mária út csapatához, és noha voltak nehezebb időszakok, meg kellett küzdeni a fájós lábakkal, megfáradt ízületekkel, vízhólyagokkal, számomra örök élmény marad ez a zarándoklat – mesélte a sóstóhegyi templom bejáratánal egy nyugdíjas résztvevő.

 

ÁTLAGOSAN NAPI 22 KILOMÉTER

 

Közép-Európa zarándokútja, a Mária út világnézeti, vallási, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül várja azokat, akik szeretnék együtt megőrizni a keresztény értekeket. A Kárpát-medence Mária kegyhelyeit felölelő főágak negyvennapos szakaszát idén kilencedik alkalommal, április 5-én indították el a szervezők, mely a fővárostól egészen Csíksomlyóig tart. A pünkösdi útvonal főbb állomásai: Budapest–Máriabesnyő–Gyöngyös–Eger–Miskolc–Tokaj–Nyíregyháza-Sóstóhegy–Máriapócs–Nagykároly–Zilah–Bonchida–Marosvásárhely–Sóvárad–Parajd–Gyergyóalfalu–Csíksomlyó.


LELKI FELTÖLTŐDÉS, FELEJTHETELEN ÉLMÉNY

 

– Körülbelül huszonhét fővel indultunk el Budapestről, de sokan csatlakoztak út közben, különböző távolságokra, hiszen a megtett táv és a tempó fárasztó tud lenni időnként. Ettől függetlenül akad olyan résztvevő, aki csípőprotézissel halad az első sorokban, így ahogy látszik is, nálunk nincs korhatár. Ezután is várunk még csatlakozókat, vasárnap fogjuk átlépni az országhatárt Vállajnál, és a pünkösd előtti napon érjük el Csíksomlyót. Ez a negyven nap hatalmas élmény mindenki számára, igazi lelki feltöltődés – mondta Viski György csoportvezető, aki hatodik alkalommal vezeti a zarándoklatot. A sóstóhegyi templom szívélyes vendéglátása után a harmincfős csapat Kabalás felé vette az irányt, ma éjszaka pedig Napkoron szállnak meg.

Farkas Fanni

(Fotók, videó: Kohut Árpád)