A magyar szablyavívás is bekerült a Nyíregyházi Értéktárba
A különleges harci technikát bemutatóval egybekötött előadáson ismerhették meg az érdeklődők a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

Egy évszázados múltra visszatekintő harci technikából, a magyar szablyavívásból kaptak ízelítőt csütörtökön délután a Móricz Zsigmond Könyvtár látogatói. A módszert már honfoglaló őseink is magas szinten űzték, de igazán népszerűvé és nemzetközi hírűvé a huszárság tette. A szablya forgatása a későbbi évtizedekben is sok követőre talált. Hagyományait napjainkban, mint nemzeti értéket a Magyar Szablyavívó Iskola tagjai őrzik. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Egyrészt testet, lelket megmozgat, tehát egy fantasztikus harcművészet a magyar szablyavívás. Másrészt pedig nagyon jó közösségek vannak. Harmadrészt olyan dolgokra tanítja meg az embert a vívóteremben, ami a hétköznapi életben már nehezen tanulható, hogy úriasszonyok, úriemberek módjára tudjunk viselkedni. Tehát minden egyes mozdulatban ott kell lennie annak, hogy tiszteljük a másikat, vigyázunk egymásra – emelte ki dr. Tóth András Tamás, a nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola vezetője.

 

Értéket képvisel

 

– A magyar szablyavívás és a belőle megalkotott Borsody-vívórendszer nem véletlenül került be a Települési Értéktárba, ugyanis az utókor számára is megőrzendő értéket képvisel – hangsúlyozta az eseményt megnyitó beszédében Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke. – Ez egy igazi vívóeszköz: a magyar kard. Erről itt, Nyíregyházán minden évben meg is emlékeznek méltóképpen, és ezért került be a Nyíregyházi Települési Értéktárba, hogy bemutathassuk és a nagyközönséggel is jobban meg tudjuk ismertetni, hogy van ez.

 

Technika és történelem

 

A rendezvény résztvevői nem csak bemutató keretében nyerhettek bepillantást a vívás művészetébe, hanem ki is próbálhatták a módszert. Sőt, egy előadás keretében a szablyaforgatás mélyebb történetével is megismerkedhettek.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)