Ingyenes szűrővizsgálat
Komplex, ingyenes szűrővizsgálatot szervezett a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság és a 100 Éves Patika. Az egészségügyi felmérések során a résztvevők képet kaphattak egészségügyi állapotukról. A szakemberek azt mondják, nemcsak az idősek számára fontos a szűrés, már a harmincas korosztálynak is rendszeresen javasolt.

Rus Erzsébet 51 éves, és mint mondja, gyakran betegeskedik. Azonban van egy 8 éves kisfia, akiről gondoskodnia kell, így nem engedheti meg, hogy ne figyeljen oda az egészségére. Ezért is kereste fel az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság és a 100 éves Patika által szervezett szűrést.

A szűrővizsgálaton a csontsűrűség mellett vércukor- és koleszterin szintet, vérnyomást és tüdőkapacitást is mértek a szakemberek. Már a délelőtt folyamán sokan felkeresték őket, hogy felmérjék egészségügyi állapotukat. Bákányné Mikó Zita, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese elmondta, hogy a szűréssel az újabb betegségek megelőzésében, illetve az esetleg már gondozásban lévők állapotának a karbantartásában segíthetnek.

A népesség körében mára elhatalmasodtak az olyan krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ezek nemcsak önmagukban veszélyesek, hanem szövődményeket és más betegségeket is okozhatnak. Rendszeres szűréssel azonban nagy mértékben megelőzhetők lennének. Az egészségügyi felméréseken többségében az idősebbek vesznek részt, a fiatalok biztonságban érzik magukat. Az orvosok szerint ez súlyos hiba, hiszen a tünetmentesség nem jelenti azt, hogy egy betegség ne lappanghatna már hosszabb ideje valakiben. Ezért azt javasolják, már a harmincas éveikben járók is rendszeresen mérjék fel egészségügyi állapotukat.

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság és a 100 éves Patika szervezésében a következő hónapokban ingyenes csontsűrűség és érszűkület vizsgálatot, valamint stressz szűrést is tartanak.

Zadubenszki Norbert