A Magyar Kultúra Napja

A Móricz Zsigmond könyvtárban a sipkays középiskolások műsorával kezdődött az ünnepi megemlékezés. Az intézményben minden évben kulturális programokat szerveznek a Magyar Kultúra Napján annak emlékére, hogy a kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, Csekén írta meg Himnusz című költeményét, amely Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza.

 

Kultúra, amely egyedivé tesz

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt emelte ki, a kultúra az egyedüli olyan dolog, amely bölcsőtől a sírig jelen van és elkíséri az embereket. Hozzátette, egészen kisgyermekkorunktól kezdve olyan közegben vagyunk, ami csak ránk, magyarokra jellemző és szokásainkat, családi hagyományainkat tükrözi. Ez minden nemzetnél más. Az alpolgármester kifejtette, Európa sok nemzetállamból jött létre, amelyeknek megvan az egyedisége a nyelvén és a vallásán kívül. Dr. Ulrich Attila azt mondta, ezt tükrözi a Himnusz és a Szózat is és mindaz, amit mi, magyarok magunkénak tekintünk. Ez a sokszínűség a magyar kultúra nevet viseli, amit ápolni kell és erősíteni.

 

Vers- és prózamondó verseny

 

A sipkays diákok műsora után a Himnusz költőjéről elnevezett vers- és prózamondó versennyel folytatódott az ünnepi program.

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója azt mondta, hagyományőrzési céllal indították el a vers- és prózamondó versenyt. Hozzátette, azért is fontos, mert van egy korosztály, a középiskolások, akiket nehéz megszólítani. Ezzel a rendezvénnyel is be akarták hozni őket a könyvtárba, hogy megmutassák bátorságukat, tehetségüket.

 

Jó lehetőség a megmérettetésre

 

A kulturális megmérettetésre a városból és a megyéből neveztek középiskolások. Illés Nikoletta, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója választott versével már fellépett a Bencs Villában, ott különdíjjal értékelte a zsűri előadását. A középiskolás lány fontosnak tartja, hogy megemlékezzen a Magyar Kultúra Napjáról. Elmondta, a vers- és prózamondó verseny nagyon jó lehetőség a diákoknak, hiszen kipróbálhatják magukat a versmondásban, és megmérettethetik magukat. A kötelező verse, Kölcsey Ferenc, Éji temetés című alkotása, a választott pedig Szép Ernőtől a Gyermekjáték volt.

A Magyar Kultúra Napja Torma Mária és Cserna Csaba pódiumműsorával folytatódott, akik magyar költők, írók műveiből adtak elő részleteket.

 

Magyar Kultúra Napja a színházban is

 

A Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában különleges darabbal készültek a színészek a Magyar Kultúra Napjára. „Így bocskorosan” címmel rendezett rendhagyó előadást Vaszkó Bence. A darab Gérecz Attila, magyar költő, az 56-os forradalom hősi halottjának műveiből és édesanyjának írt, egyetlen fennmaradt leveléből állt össze. A részben megzenésített alkotásokat Pregitzer Fruzsina, Bende Kinga, Rák Zoltán és Vaszkó Bence adta elő a közönségnek.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)