A Magyar Film Napja Nyíregyházán

A Szerdai gyerek volt az egyik magyar film, amelyet megnézhettek a nyíregyházi mozikedvelők A Magyar Film Napján. Horváth Lili alkotása a Karlovy Vary Filmfesztiválról két díjat is elhozott. De a rendezvény keretében levetítették a Nemes Jeles László rendezte nagy sikerű Saul fia című filmet is, amely a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Golden Globe-díjat kapott.

 

A TÁRSADALMI KIREKESZTETTSÉG ÁBRÁZOLÁSA

 

Első alkalommal tartották meg a Krúdy Gyula Art Moziban A Magyar Film Napját azért, hogy népszerűsítsék a magyar művészfilmeket. A rendezvény témája a társadalmi kirekesztettség ábrázolása volt. Erről Drabancz M. Róberttől előadást is hallhattak az érdeklődők.

További képekért kattintson a fotóra!

– A Saul fia adta magát, úgy gondoltam, hogy a film nemzetközi sikere kapcsán erről az alkotásról mindenképpen beszélnünk kell – mondta Drabancz M. Róbert, a Debreceni Egyetem tanára. – Januárban mindig fontos A Magyar Kultúra Napja, így úgy gondoltuk, hogy ehhez kapcsolódva megjelenítjük a filmet, ezért megrendeztük A Magyar Film Napját, amelyre a Saul fia mellé kiválasztottuk Horváth Lili Szerdai gyerek című filmjét. Az volt a célunk, hogy ezek a filmek jussanak el a közönséghez. A Szerdai gyerek, bár fontos témáról szól, úgy gondolom, egy olyan alkotás, amelyet csupán egy szűk réteg néz meg. Úgyhogy egy leányanya-történettel, egy holokauszt-történettel beszélünk a társadalmi kirekesztettség filmes ábrázolásáról.

 

A VÁROS PEREMÉN

 

A Magyar Film Napja rendezvényén a Krúdy Gyula Art Mozi előcsarnokában A város peremén címmel kiállítás nyílt. A tárlat azt mutatta meg, hogyan jelenik meg a társadalmi kirekesztettség a magyar filmekben.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)