A magyar élelmiszereket népszerűsítették a nyíregyházi iskolákban

A Nyírségi akácmézzel ismerkedett ez egyik diák az Arany János Gimnáziumban. Ízlett neki az édesség. Németh Keve azt mondta, kevés mézet eszik otthon, igazából csak akkor fogyasztja, ha beteg lesz.

Mindig akkor eszem mézet, amikor fáj a torkom.

– fogalmazott a fiatalember.

Nem divat a méz...

Nemcsak Keve eszik kevés mézet. Nem divat itthon a mézfogyasztás, ezt támasztja alá a statisztika is. Éves szinten 70 dekagrammot eszünk belőle fejenként. Ebből az következik, hogy a megtermelt méz háromnegyede külföldi piacokon talál vevőre.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Pedig a méhészek szerint a méz még az immunrendszert is képes stimulálni.

Nagyon sok a beteg gyerek. Most az influenzás időszakban vannak osztályok, melyek teljesen kiürülnek. Ha több mézet fogyasztanánk, az immunrendszerünk erősebb lenne, és ezáltal kevesebbet betegeskednénk is.

– tette hozzá Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke.

Itthonról Otthonra!

A mézen kívül almalevet és szilvalekvárt is kóstolhattak a diákok ma az Aranyban, sőt egy előadást is tartott számukra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Süle Katalin arra hívta fel a figyelmüket, hogy a magyar mezőgazdasági teremékek jó minőségűek, és ha tehetik, ezeket vásárolják a boltokban.

A gyerekek szemléletét már most úgy kell formálni, hogy felnőve egy tudatos vásárlóvá, tudatos fogyasztóvá váljanak. Egészséges táplálékot vegyenek magukhoz.

– fogalmazott Süle Katalin.

Segítenek a szakemberek!

Az Aranyban a Pedagógia Program is tartalmazza az egészséges életre való nevelést, azonban időről időre szakembereket is hívnak, hogy ezt még inkább tudatosítsák a gyerekekben.

Mi magunk is tájékoztatjuk a gyerekeket, és szervezünk nekik előadásokat, de sokkal jobb az, hogyha olyan szakavatott személyektől hallják, akik a saját gyakorlati tapasztalataikkal, sokkal szélesebb látókörrel tudják ezt előadni.

– erősítette meg Kiss Lászlóné, igazgató-helyettes.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Az Arany János Gimnázium mellett ma még a Bem József Általános Iskolában is eljutott az Itthonról Otthonra című fórumsorozat. Itt is kiemelten foglalkoztak az egészségtudatos táplálkozással, a zöldség-gyümölcs fogyasztással, megismertetve a tanulókat azzal, hogyan kerül az élelmiszer az asztalukra.

 


Z. Pintye Zsolt