A magyar aktivizmus rajzművészete Nyíregyházán

Az idei VIDOR Fesztivál részletes programjáért kattintson ide!

A magyar aktivizmus az I. világháború második évében született meg. Első írott dokumentuma A Tett című lap, amelynek szerkesztője Kassák Lajos, főmunkatársai pedig Uitz Béla, Vajda Imre, Dobrovics Péter, Rozványi Vilmos és Pászk Jenő voltak. Az aktivizmus képzőművészete első korszakában szintetizálta a XX. század jelentős európai irányzatait, az expresszionizmus, a futurizmus, a kubizmus problematikáját. A műalkotások közvetlenebb vagy elvontabb formában a korszak konfliktusait, forradalmi lendületét közvetítik. A Jósa András Múzeumban megrendezett tárlaton többek között Kassák Lajos, Nemes Lampérth József, Uitz Béla, Dobrovics Péter és Bortnyik Sándor grafikáit láthatják az érdeklődők.

 További képekért kattintson a fotóra!

– Az volt a célom, hogy a kiállítás a legemblematikusabban tükrözze azoknak a művészeknek a munkásságát, akik ennek a csoportnak a tagjai voltak, illetve tükrözze magát a kort is – mondta dr. Antal Péter, az Antal-Lusztig Gyűjtemény tulajdonosa. – Maga az aktivizmus nem volt egy hosszú életű mozgalom, talán másfél évtizedről lehet beszélni, és ebben a másfél évtizedben születtek ezek az alkotások, amelyek a magyar forradalmak korára tehetők, az Őszirózsás forradalom és a Magyar Tanácsköztársaság időszakára, illetve az ezt követő emigrációs évekre.

A magyar aktivizmus rajzművészete című kiállítást szombat délután nyitották meg a Jósa András Múzeumban. A tárlat megnyitóján dr. Antal Péter mellett részt vett Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is. A polgármester azt mondta: már hagyomány, hogy a VIDOR Fesztiválon kiállítást láthatnak a művészetkedvelők az Antal-Lusztig Gyűjtemény képeiből.

– Abban állapodtunk meg Antal Péterrel, hogy évente két kiállítást hoz Nyíregyházára, abból az Antal-Lusztig Gyűjteményből az egyik legnagyobb magyar képzőművészeti gyűjtemény – mondta dr. Kovács Ferenc. – Nagyon örülök, hogy itt egy „második otthonra” talált a gyűjtemény. Antal Péter tartja a szavát, és a megállapodás része, hogy én is mindig itt vagyok a kiállítás megnyitóján.

A magyar aktivizmus rajzművészete című kiállítás a VIDOR Fesztivál után is látható, a tárlat október 11-éig tekinthető meg a Jósa András Múzeumban.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)