A lengyel Dominik Ratajczak volt a leggyorsabb a One Belt One Road Nations' Cup prológján
Fotó: Vígh Attila

A szintén lengyel Hubert Grygowski lett a második, míg a szlovén Natan Gregorcic zárt harmadikként – a magyarok közül Tóth Márkó érte el a legjobb időt, ami a 16. helyhez volt elegendő.  

12 óra 01 perckor a bolgár Yoan Stankov volt az első, aki nekivágott a One Belt One Road Nations’ Cup Hungary ifjúsági világkupa prológjának a nyíregyházi A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház római katolikus templom előtt felállított rajtból (Kossuth tér), majd 3,8 kilométer megtételét követően, nem messze onnan a Szabadság téren ért célba.

Az első komolyabb időt a dán Boas Lysgaard repesztette, 4 perc 36 másodperc alatt abszolválva a távot, akit sokáig nem is tudtak a riválisai megközelíteni.

A győzelemért küzdők között előbb a lengyel Hubert Grygowski ért el kimagasló eredményt, majd honfitársa, Dominik Ratajczak volt az, aki 4 perc 25 másodperces idejével végül megnyerte a prológot. A dobogó harmadik fokára végül a szlovén Natan Gregorcic tudta felküzdeni magát. 

„Kedvezett nekem ez a pálya, ráadásul a hőséget is nagyon szeretem, így tisztában voltam azzal, hogy esélyem lehet a győzelemre. Minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy a lehető legjobb időeredményt érhessem el, ez végül sikerült is, ezzel megnyertem a prológot. Technikás, jó kis útvonal lett kitalálva az egyéni időfutam számára. Az elkövetkezendő két napban azért fogunk dolgozni, hogy megőrizzük a sárga trikót” - mondta a díjátadóra várva a prológ győztese.   

Ami a magyarokat illeti Tóth Márkó szerezte meg a legjobb hazai versenyzőnek járó megkülönböztető trikót. A válogatott színeit erősítő kerékpáros tizenhat másodperc hátránnyal a tizenhatodik helyen zárt.

„Nagyon jól sikerült már a bemelegítés is, éreztem, hogy sikerülhet elérnem azt az eredményt, amit előzetesen kitűztünk. Persze az lett volna az igazi, ha nyerek, de ez a bő tíz másodperces hátrány volt a realitás. A szervezéssel is minden rendben volt, élveztem ezt a közel négy kilométert itt Nyíregyháza belvárosában. Az elkövetkezendő két napban szeretnék még javítani az összetettbeli helyezésemen” - mondta az egyéni időfutam legjobb magyar kerekese, Tóth Márkó.

Prológ, Nyíregyháza-Nyíregyháza (3,8 km egyéni időfutam)

1. Dominik Ratajczak (Lengyelország) 4:25
2. Hubert Grygowski (Lengyelország) + 7 mp
3. Natan Gregorcic (Szlovénia) + 8 mp
4. Jakob Purtscheller (Ausztria) + 8 mp
5. Mihajlo Stolic (Szerbia) + 9 mp
6. Kajetan Wasowicz (Lengyelország) + 9 mp
7. Boas Lysgaard (Dánia) + 11 mp
8. Kilian Kummerer (Ausztria) + 11 mp
9. Mihnea-Alexandru Harasim (Románia) + 11 mp
10. Lucas Maarfelt Toftemark (Dánia) + 11 mp 

16. Tóth Márkó (Magyarország) + 16 mp

Természetesen a prológot követően összetettben is ugyanez a sorrend – a legjobb fiatalnak járó kék trikó a tizenharmadik legjobb időt elérő, Mitt Virgo (Észtország) vállaira került.

A One Belt One Road Nations' Cup Hungary kerékpárverseny augusztus 18-án egy 111,6 kilométeres mezőnyszakasszal folytatódik Nyíregyháza és Ibrány között.

 

Fotók: Vígh Attila