A legszegényebb rászorulókhoz nem jutott el az elmúlt két évtized lakhatási támogatása

Csabai Lászlóné szocialista megyei alelnök kifejtette, hogy bár az elmúlt 20 évben nagyon sok pénzt fordítottak lakhatási támogatásra, ez a legszegényebb rászorulókhoz mégsem jutott el, nem sikerült őket helyzetbe hozni. Így szerinte bérlakásépítésre feltétlenül szükség van, ami a munkaerő mobilitása szempontjából is elengedhetetlen, négy év alatt 40 ezer ilyen felépítését ígérik. Mivel ítélete szerint a bérlakások és magánlakások műszaki állapota kívánni valót hagy maga után, ezért otthonfelújítási alapot hoznának létre és a panelprogram folytatását szeretnék. Jeszenszki András szocialista városi elnök a közgyűlésen múlt héten elfogadott költségvetésre utalva megismételte: alacsonynak tartják a szociális kiadásokra fordított összeget, számítása szerint pedig 200 milliót fordítanak a lakhatás feltételeinek javítására. Szerinte más típusú fejlesztéseket kellene elhalasztani, és akár meglévő, használaton kívüli ingatlanokon kialakítani bérlakásokat.

Jeszenszki András, az MSZP városi elnöke elmondta:

Ne feledkezzünk meg arról, hogy azért Nyíregyházán jelentős létszámmal működik például a közmunkaprogram, tehát nyilvánvaló, hogy a közmunkaprogramban szereplő szakembereknek a beállításával még alacsonyabb költséggel lehetne ilyen új önkormányzati bérlakásokat kialakítani.


FIDESZ reagálás a Csabai Lászlóné 2018. január 30-i sajtótájékoztatóján elhangzottakra:

Egy kampányban megfogalmazott vélemény esetében fontos, hogy a jelöltek ismerjék az éppen hatályos jogszabályokat, és azokhoz képest tudjanak véleményt formálni. Csabai Lászlóné és a szocialisták véleménye nemcsak azért érdekes, mert nincs összhangban a jelenleg érvényes otthonteremtést, lakhatást támogató szabályozással, hanem azért is, mert ő volt, aki szocialista lakásügyi kormánybiztosként az utolsók között vette fel az első polgári kormányzás alatt létrehozott kedvezményes állami támogatású hitelt, mielőtt azt a szocialisták megszüntették. Az ő kormánybiztosi ciklusa alatt pörgették fel a szocialisták a devizahiteleket, amellyel családok tízezreit taszították a csőd szélére. Polgármesterként pedig az ő idejében adtak el több ezer önkormányzati bérlakást. A szocialisták voltak azok, akik nem támogatták a CSOK bevezetését, akik nem szavazták meg az adócsökkentéseket, a családok támogatását.

– fogalmazott szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Szilvási István, a Fidesz-MPSZ nyíregyházi szervezetének alelnöke.