A legmodernebb fény- és hangtechnikával bővül a megújuló Szabadtéri Színpad

 

A Móricz Zsigmond Színház négy nyáron üzemeltette a Szabadtéri Színpadot, tavaly már 97 százalékos látogatottsággal. Közben kiderült, hogy műszakilag igen leromlott állapotban van, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az ingatlan fejlesztését alapvetően két jól meghatározott irányú műszaki tartalom mentén határozták meg. Egyrészt a szabadtéri színpad műemléki védelem alatt álló együttesét, és ezzel együtt az egyedülálló hangulatát meg kívánják őrizni, másrészt a színháztechnikai és üzemeltetési szempontok figyelembevételével egy korszerű, minden igényt kielégítő, széleskörű, különböző produkciókat is nagyban támogató színpad megvalósítását tűzték ki célul.

Modern technika és növénytelepítés

A beruházás munkálatai tavaly októberben kezdődtek, és a tervek szerint májusban készülnek el a felújítással. Többek között elbontották a régi gazdasági épületet, új kiszolgáló ház épül öltözőkkel, raktárral. Kirják Róbert a Móricz Zsigmond Színházügyvezető igazgatója elmondta, nagyobb lesz a színpad és egy mozgatható fedést is kap, így a legnagyobb produkcióknak is helyet adhatnak majd. Az eddigi 846 férőhelyes nézőteret 950 fősre bővítik, de pótszékekkel akár 999 vendég is megnézhetik az előadásokat. A legmodernebb fény- és hangtechnika a régi, de megújuló épületben kap helyet, a két oldalán lesz a feljárat a nézőtérre.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Bővítik a vizesblokkokat is, azok új helyre, a színpad alá kerülnek. Azt is fontosnak tartják, hogy a park a növénytelepítéssel gyorsan visszanyerje a régi hangulatát. Ezért előnevelt fákat telepítenek, de így is kell majd egy-két év, mire újra bezöldül a színpad környéke. Megújul a rózsakert és a szökőkút, korszerűsítik a büfét és térbútorokat is elhelyeznek. Az egyetlen nyári nyitóelőadást augusztusra tervezik.

 

Szoboszlai Tibor