A labda kapja a főszerepet a családi napon

Gurul a labda a skanzenben, szombaton a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kötődve rendeznek Családi napot a Sóstói Múzeumfaluban. Az EB-n 1972 óta most először vehet részt újra a magyar válogatott, ezért gondoltak arra, hogy a Családi napon a labda kapja a főszerepet. Olyan programokat állítottak össze, amelyek a család legidősebb tagjaitól a legfiatalabb korosztályig mindenkinek tartalmas kikapcsolódást ígér.

 

SZÓRAKOZÁS ÉS ISMERETSZERZÉS

 

A rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: a cél az, hogy Sóstón változatos programokat kínáljanak a városlakóknak és ide látogatóknak. A skanzen hétvégi rendezvénye nemcsak szórakoztat, hanem ismereteket is nyújt.

– A futballnak is van kultúrája, vannak hagyományai – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester. – Egyrészt, volt egy Aranycsapatunk, de nemcsak erre gondolok, hanem sokkal korábbra, hiszen a foci kezdete köthető a játékhoz, ami az ember alap életeleme, ezért úgy gondolom, az ilyen rendezvénynek mindenképpen van helye a múzeumfaluban. Itt, a skanzenben van szép zöld gyep, elég nagy területen, lehet focizni, úgyhogy minél több embert várnak szombaton ide.

 

„EGY ÉLET, EGY VÁROS, EGY CSAPAT!”

 

A Kállay Gyűjtemény Alapítvány által támogatott rendezvényen szombat délelőtt fél 11-kor az újlétai magtár épületében „Egy élet, egy város, egy csapat!” címmel időszaki kiállítás nyílik, amely a Nyíregyháza Spartacus legfontosabb állomásait mutatja be. Ezután kerekasztal-beszélgetést tartanak, a Spartacus egykori játékosai, köztük az 1980-as és az 1998-as bajnok csapat tagjai és az utánpótlás tehetségei vallanak magukról és emlékezetes pillanataikról.

 

NÉPI JÁTÉKOK ÉS HAGYOMÁNYŐRZÉS

 

A Családi napon a múzeumfaluban a gyerekek népi játékokat próbálhatnak ki, akár úgy is focizhatnak, mint elődeik, és megismerhetik a hagyományokat is.

– Megnézhetik, hogyan használták régen a rongylabdát, és akár ki is próbálhatják – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – De a kicsik készíthetnek similabdát, vagy fonhatnak kedvenc csapatuk színeiből karkötőt.

A Pálinkaházban a világbajnok tiszavasvári szektorlabda csapat bemutatót tart. Gombfociban a látogatók is kipróbálhatják ügyességüket, de a skanzen vendégei többféle ügyességi vetélkedőn is megmérethetik magukat. Rúghatnak büntetőt a Szpari kapusának, s egy erős lábú látogató sebességbajnok lehet, ha kellő erővel rúgja meg a labdát. A gyermekeket kézműves foglalkozások várják, s a látogatók természetesen a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit is megnézhetik. A Családi napon kulturális programokon is szórakozhatnak az érdeklődők. Koncertet adnak a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, de közönség elé lép Csernik Szende, székely lábbábos, mesemondó is.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)