A Kulturális Örökség Napjai Nyíregyházán

Az Európa Tanács védnökségével már ötven országban rendezik meg az Európai Örökség Napokat, amelyhez Magyarország már az 1990-es évek elején csatlakozott. A Kulturális Örökség Napjai ma már mozgalom, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és civil szervezetek vesznek részt benne, hogy bemutassák épített örökségüket, s a látogatók megismerhessék a helyi értékeket. Az idei év központi témája a „Földbe zárt örökségünk”. A Jósa András Múzeum első alkalommal csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz.

[REKLAM]

Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta: egyrészt azért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a programsorozathoz, mert egy régészeti kincsekkel is rendelkező múzeumhoz közel áll az ez évi programsorozat témája, a „Földbe zárt örökségünk”, másrészt pedig azért döntöttek így, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez, Nyíregyházához és a múzeumhoz is kötődnek azok a személyek, akikről az idei rendezvénysorozaton megemlékeznek, Rómer Flóris, Róth Miksa és Lehoczky Tivadar.
Szeptember 19-én és 20-án Nyíregyházán, a múzeumban kamarakiállítás, pódiumbeszélgetés, épületlátogatás és koncert várja az érdeklődőket. A programsorozat szeptember 19-én délután fél 5-kor kamarakiállítással kezdődik, amely Nyíregyháza szecessziós építészeti, iparművészeti emlékeit mutatja be. A kiállítást pódiumbeszélgetés követi, amelyen dr. Németh Péter régész, dr. Onder Csaba főiskolai adjunktus, Jakab Attila régész, Csabai László író, költő és dr. Dámné dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész, etnográfus vesz részt. Szombat este fél 7-kor a Milord együttes ad francia sanzon koncertet a Jósa András Múzeum udvarán. Szombaton 11 és 16 órakor, illetve vasárnap előzetes bejelentkezés alapján Körséta a szecessziós építészet és iparművészet világában címmel 11 épület külső és belső megtekintésére nyílik lehetőség, a városi sétán többek között a Nyírvíz Palotát, a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházat, a Görögkatolikus Püspöki Palotát, az Agrár Takarékpénztár épületét, a Pávás Házat, a Korányi Villát és a Ruzsonyi Házat nézhetik meg az érdeklődők. Rossz idő esetén minden programot a múzeum épületében tartanak meg.

F. A.