A koronavírusról szóló konzultáció eredményei

Lezárult a koronavírusról szóló nemzeti konzultációs ívek feldolgozása és értékelése. Mint ismert, a magyar állampolgárok postai úton és az interneten is visszaküldhették a kérdőívet. Az eredményeket közjegyző is hitelesítette.

Az első kérdés rendhagyó volt abból a szempontból, hogy több válaszlehetőség közül is lehetett választani a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. Az eredmények azt mutatják, hogy a magyarok a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatják, ezt 83 százalék jelölte meg. Ezt követi a rendezvények korlátozása (79 százalék) és az országhatárok lezárása (szintén 79 százalék). A távolságtartás elrendelését 78 százalék, a védekezéshez szükséges eszközök kiviteli korlátázását 64 százalék, az időseknek fenntartott védett idősávot pedig 62 százalék támogatja. Az ingyenes parkolást és az oktatási intézmények bezárását egyaránt 61 százalék támogatja. Végül a kijárási korlátozásnak 59 százalék a támogatottsága.

A járvány elleni védekezés során minden esetben szakmai döntések születnek. Ezek az eredmények azonban nagyon jó támpontot adnak ahhoz, hogy a magyarok mely intézkedéseket támogatják a leginkább. Ez a szakemberek számára is jelentős segítséget jelent akkor, amikor megteszik javaslataikat. A konzultáció mindezeken túl egyértelmű egyetértési pontokat hozott létre számos kiemelt kérdésben.

1 575 492 válaszadó értett egyet azzal, hogy a járványügyi készültséget mindaddig fenn kell tartani az egészségügyben, amíg fennáll a járvány visszatérésének kockázata.

1 616 630 válaszadó szerint szükség van arra, hogy tovább erősítsük az idősotthonok járványügyi védelmét.

1 649 398-an egyetértettek azzal, hogy törekedni kell arra, hogy a védekezéshez szükséges felszereléseket Magyarországon lehessen előállítani, így csökkentve a kiszolgáltatottságunkat.

1 576 166-an egyetértettek azzal, hogy a járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és a tanárok számára legyen ingyenes az internet.

1 598 311 válaszadó szerint szükség van állandó magyarországi járványügyi figyelő szolgálatra.

1 613 174 válaszadó szerint a járvány elleni védekezés idején a bankok és a multinacionális vállalatok is járuljanak hozzá a védekezés költségeihez.

1 634 317-en gondolták úgy, hogy ösztönözni kell a hazai termékek, hazai szolgáltatások vásárlását, és népszerűsíteni kell a hazai turizmust.

1 621 477-en válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy a kormánynak a járvány elmúltával is fenn kell-e tartania a munkahelyvédő és - teremtő programokat.

Soros György tervét, mely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat 1 621 833 válaszadó utasította el.

1 638 014 válaszadó felelt igennel arra a kérdésre, hogy Magyarország védje-e meg a magyar vállalatokat az ellenséges célú külföldi felvásárlástól.

1 648 705 válaszadó szerint a kormánynak továbbra is fel kell lépnie a bevándorlás ellen, és fenn kell tartania a magyar határ szigorú védelmét.

1 633 148 válaszadó felelt igennel arra a kérdésre, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson-e ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett.

Az online felületen átlagosan kérdésenként 433.640 kitöltés érkezett, azonban tekintettel arra, hogy az első kérdésre több válasz megadása is lehetséges volt, ez összesen 318.947 kitöltőt jelent.

A kérdőíveket összesítve 1.682.295-en töltötték ki, azonban tekintettel arra, hogy az első kérdésre több válasz megadása is lehetséges volt, összesen 1.796.988 válasz érkezett.

A kormány köszönetet mond mindenkinek, aki elmondta a véleményét. A konzultáció, illetve az, hogy ilyen sokan mondták el a véleményüket, tovább erősítette a járvány elleni összefogást.

 

Forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda