A kormányzati, ágazati bértámogatási programra közel 500 beadvány jött a vállalkozóktól
Fotó: Szarka Lajos

Mint ismert, a megyei kormányhivatal kulcsszerepet játszik a koronavírus elleni oltások és tesztelések szervezésében, de emellett a járvány negatív hatásait kiküszöbölő gazdasági programok koordinálásában is. A megyei kormánymegbízott kérdésünkre azt mondta: a kormányzati, ágazati bértámogatási programra közel 500 beadvány érkezett a vállalkozóktól, nagyjából 3000 emberre igényelve ezt a formát, melyeknek a kifizetése folyamatban van. A közeljövőben pedig újabb foglalkoztatási programok is indulnak.

 

A megyei kormányhivatalnak a pandémiás időkben más, fontos feladata is van a járványügyi intézkedések mellett. A nehéz helyzetbe került ágazatok segítését szolgáló kormányzati, gazdasági programokat is koordinálják. Erről is nyilatkozott szerkesztőségünknek a megyei kormánymegbízott.

Kormányzati, ágazati bértámogatás

A hivatal a maga részéről, a kormányzati program részeként az ágazati bértámogatási programot működteti azon foglalkozások esetében, melyek ki vannak téve a vírusnak. Közel 500 beadvány érkezett a foglalkoztatási főosztályunkra, és közel 3000 emberre igényelték a megye vállalkozói ezt a támogatást. Igyekszünk a kifizetéseket is gyorsítani, melyek egy jelentős része már megtörtént – mondta Román István.

Adócsökkentés, foglalkoztatási támogatás

A kormánymegbízott hozzátette, az iparűzési adó csökkentése szintén segíti a vállalkozásokat a válságos hónapok átvészelésében, egyfajta tehertől részlegesen mentesítve őket. S már a kilábalás irányába mutat a foglalkoztatási támogatások bővítéséhez adandó támogatás, a megyei önkormányzattal konzorciumban újabb 1,5 milliárd forintot nyertek e célra a paktum projekt keretében, mely 700 ember támogatott foglalkoztatásához tud hozzájárulni.

Közfoglalkoztatási program

Március elsejével pedig a közfoglalkoztatási program újabb egy esztendős periódusa indul. Erre is rendelkezésre állnak a források a kormányzattól az előzetesen felmért igények alapján.

Ügyintézés ügyfélkapuval

Román István azt is kiemelte, bár bizonyos hatósági iratok lejártát a kormányzat újra meghosszabbította, érdemes az időpontfoglalási rendszert használva mielőbb lebonyolítani a cserét, amihez a kormányablakokban megtették a szükséges óvintézkedéseket. – Az a legjobb ügy, amihez meg sem kell jelenni. Bővült azoknak az ügyeknek is a száma, amiket az online térben el lehet személyes megjelenés nélkül is intézni. De nyilván vannak olyan ügyek, ahol ez nem nélkülözhető, mert olyan okmányokról beszélünk, melyeknek fontos, nemzetbiztonsági vonatkozása is van. De bővül azoknak a köre, melyet az ügyfélkapun keresztül a hivatallal leleveleznek az állampolgárok – mondta. A kormánymegbízott kiemelte: érdemes ezekről előtte tájékozódni, s a kényelmes ügyintézést választani.