A kormányzás nagyon összetett dolog, melynek tudásalapú és emocionális elemei is vannak
Fotó: Szarka Lajos

A jó kormányzás címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és a Magyar Jogász Egylet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete meghívására Sárközy Tamás Prima Primissima-díjas egyetemi tanár, jogász, megannyi gazdasági és vállalati jogi szakkönyv, illetve cikk szerzője hétfőn Nyíregyházán, a Városháza dísztermében.

A szakíró előadásában megfogalmazta, a kormányzás egy része tanítható és tanulható, például döntéselméleti szempontból. Az elhamarkodott kormányzati döntések és a döntések halogatása egyaránt lehet káros és nagyon vékony az ösvény, amelyen haladni kell. De a tudás mellett nagyon lényeges az emocionális elem, hiszen lehet valaki akár Nobel-díjas tudós, de gyenge kormányzó, és ez fordítva is érvényes, hiszen a jó kormányzáshoz más képességek is kellenek – emocionális, művészeti, esztétikai elemei is vannak.

Dr. Sárközy Tamás, egyetemi tanár, jogász, szakíró kiemelte:

Teljesen jó kormányzás nincsen, csak viszonylagosan lehet erről beszélni, a viszonylag jó kormányzásáról, mert a kormányzás egy borzasztóan összetett dolog. Van benne döntéselmélet, vezetés, szervezés, gazdaság, jog és sok minden. Azonkívül az országnak a helyzete, adottságai is meghatározzák. Más ugyanis kormányozni egy nagyhatalomnál, vagy más például Svájcban, egy ilyen gazdag országnál, és más mondjuk Magyarországon, amely a rendszerváltozással negyven éves szocializmusból jött ki. Az első az, hogy nagyobb türelmet és nagyobb megértést kell tanúsítani e rendkívül nehéz szakma – mert a kormányzás is mesterség – iránt.