A kormány meghosszabbította a határzárat, marad a látogatási tilalom
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A kormány egy hónappal meghosszabbította a határzárat október elsejétől és a látogatási tilalmat fenntartja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani. Kulcsfontosságúnak nevezte a maszkhasználatot. Hozzátette: megkezdődött az iskolákban a testhőmérséklet mérése, a kórházakban és az idősotthonokban fenntartják a látogatási tilalmat és rendelkezésre fog állni az influenza elleni oltás is.
Közölte, a kormány célja, amelyet a nemzeti konzultáció is megalapoz, hogy az ország továbbra is működképes maradjon.

Elmondta, 4,5 millió felett van a foglalkoztatottság; a kormány be tudta tartani azt az ígéretét, miszerint amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyit hoznak létre.

Magyarország az európai élvonalhoz tartozik

A vírushelyzetről elmondta, hogy szeptember elején bekövetkezett ugrásszerű növekedés megállt és 600–1000 főt éri el a napi megbetegedések száma.

Hozzátette: Az esetszámok tekintetében Magyarország az európai középmezőnybe tartozik és a védekezés szempontjából is az európai élvonalban van.

Gulyás: felelőtlenség a jogállamisági vita és a pénzügyi alap összekapcsolás

A csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcson a fehérorosz helyzet mellett a legfontosabb napirendi pont a költségvetés és a helyreállítási alap. A tárcavezető kiemelte: a pénzügyi alapról nyáron az uniós tagállamok vezetői között létrejött megállapodás Európa érdekét szolgálja, és bár Magyarország nem értett egyet a közös hitelfelvétellel, a déli tagállamok miatti szolidaritás miatt támogatta, hogy érdemi és gyors segítséget nyújthassanak. Az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről közölte: nyilvánvalóan kettős mércét alkalmaznak a dokumentumban.

Az illetékes biztos Magyarországot durván sértő kijelentést tett, és az EU-nak nem lehet olyan vezetője, aki tiszteletlenül beszél egy tagállamról és annak állampolgárairól - mondta. Megjegyezte: a jelentésről pedig sokat elmond, hogy 12 külső hivatkozás szerepel benne, melyekből 11 Soros György által támogatott szervezethez kötődik.

A kormány nem kíván pert indítani, de számára Vera Jourová most már persona non grata, ezért megszakítja vele a kétoldalú kapcsolatokat.

Az Európai Bizottság csütörtökön megjelent jelentésével kapcsolatban elmondta, hogy a jelentés 12 külső hivatkozásából 11 Soros György által támogatott szervezethez köthető.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a kormány döntött a SZFE jövő évi költségvetéséről, amely 3 milliárd forint lesz, ebből 1,5 milliárd jut képzésre.

Mindenkinek ingyenes lesz az influenzaoltás

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, felállították egy influenzafigyelő szolgálatot, és mintegy 1,3 millió influenza elleni védőoltás kiszállításáról döntöttek.

Amíg korábban csak 65 éves kor felett volt ingyenes a védőoltás, idén ezt mindenkire kiterjesztik.

Hozzátette: közel 40 ezer egészségügyi dolgozót oltottak már be.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy ettől a héttől működik a Népegészségügyi Központ influenzafigyelő szolgálata. Várhatóan október második felében lehet jelentkezni az oltásért, de ennek a részleteiről majd még tájékoztatnak.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány megtárgyalta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatait, amelyben az orvosi bérek megduplázására tettek javaslatot. Erre a kormány tárgyalási alapként tekint. Csütörtökön az operatív törzs és az Emmi egyeztet a MOK elnökével a kérdésben.

Kiemelte, hogy a béremelés több százmilliárdos kiadást jelent a költségvetés számára. A jövő évi büdzsével kapcsolatban „minden továbbinál nagyobb a bizonytalanság”.

Az unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából, amelyről még nem született végső döntés, is lehet az egészségügyre fordítani forrásokat – tette hozzá.

A jegybank 50 pontos javaslatcsomagját a kormány tanulmányozni fogja.  A családbarát javaslatokkal a kormány egyetért, de a kérdés, hogy ebből mennyit lehet megvalósítani összhangban a gazdaság teljesítőképességével – mondta Gulyás Gergely.

Novák Katalin most készülő családvédelmi intézkedéseiben is felbukkanhatnak a jegybank egyes javaslatai. A kormány hivatalosan is öt százalékos visszaeséssel számol – erősítette meg.

A miniszter szerint nincs esélye, hogy jövőre csökkentsék a személyi jövedelelem adó mértékét 16 százalékról 9 százalékra.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs konkrét időpontja a Putyin Orbán találkozónak.

 

Forrás: hirado.hu