Müller Cecília: Az egyéni, közösségi és hatósági felelősség fokozódik

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtökön online sajtótájékoztatót tart.

Szerdán 46 rendőri intézkedést kezdeményeztek tranzitáthaladással kapcsolatos szabályok megszegése miatt – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az utazási korlátozások szeptember elsejei bevezetése óta 3956 személlyel szemben intézkedtek a hatóságok.

Az óvodákban és iskolákban elkezdődött a diákok testhőmérsékletének ellenőrzése – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Hozzátette: az intézkedések az intézmény valamennyi személyzetére is vonatkoznak.

A tiszti főorvos ismertette a csütörtöki adatokat: összesen 848 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 27 309-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 781-re emelkedett, miután 16-an estek áldozatául a vírusnak, ami Müller Cecília szerint nagyon magas szám.

Kórházakban 757 beteget ápolnak, ez a szám nem változott az elmúlt 24 órában, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília megismételte, hogy a vírus már közösségi terjedés szakaszában van, és nem lehet megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust.

Az elhunytak magas száma arra figyelmeztet, hogy szabálykövetőnek kell maradnunk – mondta.

Az egyéni, közösségi, és a hatósági felelősség fokozódik – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy 25 szociális intézményben van jelen a fertőzés, ebből kettő az, ahol a tavaszi hullámban is megjelent a járvány. A vírus alacsony számban van jelent ezekben az intézményekben, jellemzően egy-öt fő között.

 

Forrás: hirado.hu